ZENICA Buvljak srijedom najposjećenije mjesto u gradu

Priđi, kupi, nismo skupi: Na jednom mjestu prodaju se i donji veš i krave

Brojne dame laktaju se za komad odjeće, a cijene variraju od 1 do 5 KM

L. REBIHIĆ
28.02.2019 18:36

Na štandovima se mogu pronaći i šrafcigeri, šminka, igračke...

Foto: B. Mahmić

Zenički buvljak u Lukovom Polju srijedom i subotom sigurno je najposjećenije mjesto u gradu, a i najbolji pazarni dan za trgovce. Reporteri “Dnevnog avaza” posjetili su ovu pijacu, koja ima najpovoljnije cijene za građane, koji ranom zorom hrle na pijacu.

Muzika i ćevapi

Na pijaci u Lukovom Polju na samom ulazu dočekala nas je muzika, a miris ćevapa primamio nas je da priđemo korak bliže i zavirimo na štandove, koji nude sve: od raznog veša do dijelova za automobile, a nađe se i poneki poljoprivrednik koji je odlučio da ovdje pazari kravu. Brojne dame laktaju ze za komad odjeće, a cijene variraju od 1 do 5 KM.

- Akcija, bokserice po 2,50 KM, a dva komada mogu i za 5 KM. Na štandu po vrlo povoljnim cijenama možete pronaći i šrafcigere, šminku, igračke. Priđite, narode, samo marka, a čarape i 0,50 KM - povikuju trgovci.

Među posjetiocima smo zatekli i penzionera Atifa Dugalića, koji je, kaže, od penzije do penzije na pijaci, jer su cijene visoke za njega. Ponekad kupi nešto, a ponekad i ne. Jučer ništa nije našao, jer je kraj mjeseca, a penzija nije bila.

  • Dugalić: Nije bila penzija, ništa nije pazario
    Dugalić: Nije bila penzija, ništa nije pazario

- Svake srijede i subote dolazim ovdje, jer su cijene povoljne. Radim na građevini i najčešće kupujem alat. Polovan je, nemam garanciju nikakvu, ali može mi poslužiti - kaže Arif Durmo, jedan od redovnih posjetilaca.

Izvor zarade

Na jednoj strani potonuli kupci zbog visokih cijena, jer još nisu dočekali plaće i penzije, a na drugoj trgovci, nezadovoljni prodajom, a štandove moraju zakupiti i platiti.

Mersiha Varupa preživljava od pijace, gdje ima štand samo s odjećom, a ima i svoje radnike. Odjeću uvozi iz inozemstva i ovdje prodaje po povoljnijim cijenama, ali tvrdi da nije kao prije.

- Nešto se može zaraditi, ali nije kao prije, cijene robe su opale. Imam dosta robe pa sam zadovoljna, a imam i svoje radnika, nekad dva, a nekad i četiri. Uvozim iz inozemstva robu, a nekad mogu zaraditi, u prosjeku, nečiju plaću – kaže Varupa.

  • Varupa: Prije bilo bolje
    Varupa: Prije bilo bolje

Jedan od trgovaca je i Sabahudin Halimić Gumeni, koji izloži ponešto polovne odjeće i prodaje, kaže, samo da se preživi. - Malo trenirke, malo jakne polovne, po 5 KM, po 7 KM, da se živi od nečega. Ali, narod nema para, nisam zadovoljan prodajom, slabo narod posjećuje pijacu. Više ih je ispred ulaza nego unutra, to vam sve govori – kaže Halimić.

  • Halimić: Više posjetilaca ispred ulaza
    Halimić: Više posjetilaca ispred ulaza

Komentari

NA VRH