SARAJEVO

Izetbegović: Izglednije je da ćemo u koaliciju sa SBB-om, PDA i A-SDA nego sa DF-om

Kako stoje stvari s DF-om, pokazuje i današnje glasanje, kada je Zlatko Miletić bio suzdržan prilikom izbora rukovodstva Doma, kazao je on

S.D.

28.2.2019

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik SDA Bakir Izetbegović izrazio je nadu da će novi saziv Vijeća ministara BiH biti formiran do kraja marta. Napomenuo je da bi tokom tog mjeseca trebala biti definirana parlamentarna većina koja bi trebala predvoditi vlast na državnom nivou u narednom četverogodišnjem mandatu.

On je izjavio kako vjeruje da vlasti imaju šanse da postignu rokove kao i u prošlom mandatu, odnosno da koalicija bude definirana do 31. marta ove godine.

- Što se tiče nefunkcioniranja vlasti, te stvari treba prevazići i da se aktivacija MAP-a tretira kao tehnička stvar, a ne da se likuje kako je neko uspio u nečemu. Moramo se pridržavati Ustava i zakona i krenuti u tom smjeru. Nadam se da će to prihvatiti svi u ovoj zemlji. Poštivanjem vladavine zakona sve smo riješili - rekao je Izetbegović.   

Na pitanje o koaliciji i hoće li DF ući u vlast, Izetbegović je kazao da za sada ne vidi spremnost DF-a da uđe u vlast. Podsjetio je i da je SDA još prošle godine pozvala na široku koaliciju, ali danas smatra da ona nije realna opcija.

- Rano je špekulirati u vezi s tim. Mi smo već u oktobru pozvali na široku koaliciju, ali se bojim da ona nije realna. Koliko vidim, realnije je da će se nastaviti ono što imamo sada sa SBB-om, A-SDA i PDA - rekao je Izetbegović. 

Na pitanje novinara znači li to da je DF isključen iz daljnjih pregovora, Izetbegović je rekao:

- Ne isključujem ništa, ali od DF-a nemamo odgovora. Stalno se neki odgovori odlažu. Oni su, u principu, rekli ne. Pokazalo je to i današnje glasanje.  

Izetbegović je time aludirao na to da je Zlatko Miletić, delegat iz DF-a, bio suzdržan prilikom današnjeg glasanja za sve članove Kolegija.

Dodao je i da se na uspostavljanje koalicije na državnom nivou čeka i da bi trebao zasjedati Predstavnički dom PSBiH. Potcrtao je da bi ovakvu situaciju trebalo prevazići i ne ulaziti u daljnje polemike. 

Na kraju je istakao da će poziciju predsjedavajućeg Doma naroda obavljati časno kako bi se osigurao kvalitetan rad tog zakonodavnog tijela.

Također, građanima BiH čestitao je 1. mart, Dan nezavisnosti BiH, koji je, kako je rekao, potvrda digniteta, identiteta, samosvojnosti, ponosa i snage BiH.

Dragan Čović, prvi zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH, u izjavi za novinare izrazio je očekivanje da će Dom uspješno raditi u naredne četiti godine.



Čović nakon sjednice Doma naroda. T. Saletović

Odgovarajući na pitanje kada se očekuje da oba doma PSBiH profunkcioniraju u punom kapacitetu i otpočnu sa zasjedanjima, Čović je odgovorio:

- Duboko vjerujem da će Dom naroda koji je danas izabrao svoj kolegij uspješno dogovoriti plan rada i za ovu i za naredne četiri godine. To je što se tiče Doma naroda, s obzirom na to da Parlamentarna skupština djeluje na principu Donjeg i Gornjeg doma, duboko vjerujem da ćemo imati zajednički kolegij oba doma, nadam se već naredne sedmice, ovo je moj osobni stav.

Kada je u pitanju Vijeće ministara BiH, rekao je da su počeli razgovori za formiranje Vijeća ministara BiH i da smatra da se već sad može imenovati mandatar za sastav Vijeća ministara BiH.

- Neću govoriti o rokovima, ali vjerujemo da je sasvim izvjesno da ćemo narednog mjeseca imati Vijeće ministara - rekao je on.

Odgovarajući na pitanje kada se očekuje sastanak predsjednika HDZ-a BiH, SDA i SNSD-a, Čović je kazao da je danas o tome razgovarao s Izetbegovićem i da će razgovarati i s Miloradom Dodikom, predsjednikom SNSD-a, kako bi u narednih nekoliko dana održali sastanak.

Čović je, na pitanje da prokomentira mogućnost ulaska DF-a u vlast, kazao: „Nemam komentara.“

Nikola Špirić, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, kazao je da očekuje da se današnjim konstituiranjem Doma naroda PSBiH otvaraju vrata za što hitnije konstituiranje Vijeća ministara BiH, bez odugovlačenja i uvjetovanja.



Špirić nakon današnje sjednice. T. Saletović

Novinari su pitali Špirića znači li to da će SNSD pristati na aktivaciju MAP-a, na šta je odgovorio kako se svi u BiH moraju kretati u skladu sa Ustavom BiH, zakonom i Dejtonskim mirovnim sporazumom.

- Mislim da u BiH niko ne mora ni od čega odustajati da bi ova zemlja napredovala. Svi se moramo vratiti u okvire Ustava i zakona - kazao je Špirić.

On je istakao da se svaki dan treba razgovarati kako bi se došlo do dogovora i da vjeruje da će Vijeće ministara BiH biti formirano bez odlaganja i uvjetovanja.

Na konstataciju novinara da je danas bio u jako dobrim odnosima s predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem, on je odgovorio:

- Ja ne znam je li očekujete da se svađamo i tučemo? Bi li vas to zadovoljilo? Mislim da ljudi iz politike moraju imati korektne odnose i kada se ne slažu - rekao je on.

Što se tiče obilježavanja Dana nezavisnosti BiH, on je kazao da postoje različita stajališta i da će tako biti sve dok se ne usvoji zakon o praznicima.

- Oni koji slave, mene što se tiče, mogu da slave. Neću im zabraniti - kazao je Špirić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.