SARAJEVO

Doktori zaprijetili generalnim štrajkom!

Građani ne smiju biti taoci vakuuma u kojem su se našli doktori s jedne i vlade Federacije BiH i Kantona Sarajevo s druge strane

S današnjeg presa: Doktore samo doktori mogu predstavljati. M. Kadrić

Piše: A. NUHANOVIĆ

28.2.2019

Zdravstvo je pred raspadom koji je vrlo blizu, poručili su rukovodioci Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije Federacije BiH i Kantona Sarajevo, dr. Rifat Rijad Zaid i Izet Hoćko. 

Na današnjoj konferenciji za novinare ukazali su na problem pred kojim su se ove dvije sindikalne organizacije našle zbog odluke Kantonalnog suda Sarajevo, koji im je poništio reprezentativnost.  

- Ne ulazeći u motive odluke Suda i postupajuće sutkinje u vezi s poništenjem naše reprezentativnosti, želimo naglasiti da Sud nije ulazio u meritum toga da li federalni ili kantonalni sindikat u Sarajevu doktora ima pravo na reprezentativnost ili ne. On je samo naložio prvostepenom organu, u ovom slučaju nadležnom Ministarstvu rada i socijalne zaštite, da ponovi postupak izdavanja rješenja o reprezentativnosti. Zbog toga što smo izgubili reprezentativnost onemogućen nam je socijalni dijalog u trenutku kada smo pripremali kolektivni ugovor za doktore medicine i stomatologije u Kantonu Sarajevo. Time što smo izgubili reprezentativnost gubimo i mogućnost rješavanja radno-pravog statusa – naglasio je dr. Zaid.

Taoci vakuuma

Navodi da niko u ime doktora o njihovoj sudbini osim njih ne može donositi odluke.

- Velika je odgovornost na aktulenom ministru rada i socijalne politike Federacije BiH Vesku Drljači, s kojim smo imali jako dobru saradnju sve ove godine. Prvi je riješio reprezentativnost doktora, poštujući zakone. Siguran sam da će na to ministarstvo biti negativnih utjecaja ukoliko se ova odluka Suda bude iščitavala na pogrešan način. Odluku Suda, naravno, treba u potpunosti ispoštovati, ali naša reprezentativnost ne može drugačije završiti nego ponovnim izdavanjem reprezentativnosti. Mislim da će nadležni ministar preuzeti breme odgovornosti na sebe. Mora u naredne dvije sedmice odlučiti da li im trebaju doktori i da li, ne dajući nam reprezentativnost, smiju ugroziti zdravstveni sistem. Do sada smo imali neslužbene kontakte s pomoćnicima ministra, očekujemo sastanak s ministrom da bismo ovo pitanje pozitivno riješili – kazao je dr. Zaid.

Poručio je da građani ne smiju biti taoci vakuuma u kojem su se našli doktori s jedne i vlade Federacije BiH i Kantona Sarajevo s druge strane.

- Imamo situaciju da su u istovjetnim upravnim postupcima u dva različita kantonalna suda u Livnu i u Goraždu presude bile u našu korist. Dakle, presude tih sudova su potpuno suprotne od presuda sarajevskog suda. Naš sindikat je u tim kantonima nastavio funkcionirati u punom kapacitetu, kao i u svim ostalima, gdje nije bilo sudskih postupaka. Različite sudske odluke u različitim kantonima, po istom predmetu, razlog je traženja vanrednog sudskog preispitivanja od Vrhovnog suda Federacije BiH. Zakon o liječništvu, član pet, nas prepoznaje kao djelatnost. Iz toga zakona smo i crpili našu reprezentativnost. Ovaj zakon je naš glavni argument da kao sindikat imamo reprezentativnost. To je argument koji će svi na kraju i prihvatiti, baš kao vlade drugih kantona ili sudovi u Livnu i Goraždu – naveo je dr. Zaid.

Poručuje da će nastojanja nadležnih ministarstava ili vlada drugih kantona da dovedu u pitanje sindikat doktora kao socijalnog partnera ili kolektivni ugovor smatrati direktnim negativnim političkim utjecajem na sve doktore u FBiH, što bi izazvalo njihovu jedinstvenu reakciju, a to ni pak ugrozilo kompletan zdravstveni sistem u FBiH.

- U Kantonu Sarajevo ovo može postati ogroman problem u narednih nekoliko dana, s obzirom na to da je istekao važeći kolektivni ugovor za doktore medicine i stomatologije, osim ako Vlada KS i nadležno ministarstvo ovo ne riješe u najhitnijem mogućem roku. Federalni sindikat će u narednim danima pažljivo pratiti i aktivno učestvovati u svim radnjama koje poduzima ili će poduzimati Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, Vlada KS s nadležnim ministarstvom. Od Vlade se očekuje da donese jedinu ispravnu odluku, odluku koja omogućava federalnom i Sindikatu doktora KS da bude ravnopravan socijalni partner. Sve drugo bi značio naš poraz i nestanak doktora iz Bosne i Hercegovine. U slučaju da izvršna i zakonodavna vlast ne omoguće Sindikatu doktora FBiH da ponovo postane socijalni partner, u najskorijem mogućem periodu, federalnom sindikatu ništa drugo ne preostaje nego da pozove cjelokupno članstvo, dakle skoro 4.400 doktora, na pokretanje generalnog štrajka na području cijele FBiH – poručio je dr. Zaid.

Težak položaj

Hoćko se posebno osvrnuo na težak položaj ljekar u BiH.

- Ukoliko se ova pitanja ne riješe, ostat ćemo bez ljekara. Već sada imamo tešku situaciju. Raspad sistema je blizu. No, mi nećemo stati sve dok ne dobijemo reprezentativnost. Doktore samo doktori mogu predstavljati – kaže Hoćko.

Napomenuo je da je iz naše zemlje zbog loših uvjeta rada otišlo 360 ljekara u 2016. godini i isto toliko u 2017.

- U 2018. godini imali smo blagi pad odlazaka zbog potpisivanja kolektivnog ugovora. No, sada kada je to dovedeno u pitanje, slijedi egzodus, a posljedice će osjetiti svi, jer građane neće imati ko liječiti – poručio je Hoćko.

Naveo je da se u Kantonu Sarajevo plaće ljekara, specijalista, hirurga kreću do 2.000 KM.

Protestna šetnja ljekara u USK 4. marta 

Dr. Zaid se osvrnuo i na položaj doktora u Unsko-sanskom kantonu, navodeći da položaj iz dana u dan postaje dramatičniji. Naime, važeći kolektivni ugovor se u cijelosti poštuje samo u određenim općinama USK, ali ne i u najvećim zdravstvenim ustanovama na području kantona. 

- Kantonalni sindikat priprema protestnu šetnju za 4. marta kojom će posljednji put pokušati skrenuti pažnju na nepoštivanje našeg kolektivnog ugovora u USK. Ovaj dan će federalni sindikat zakazati štrajk solidarnosti u svim zdravstvenim ustanovama u FBiH, kako bi se solidarizirali s našim kolegama u krajini. Nakon toga ostaje još da svi doktori na području USK potpišu kolektivne otkaze i napuste taj prostor BiH. To je očajnički poziv na razum Vlade USK i resornog ministarstva da napokon ispoštuju obaveze koje su potpisane i koje, po nama, predstavljaju samo tehnički proces. Ako vlada USK ne pokaže odgovornost, onda će našim članovima pokazati jasno šta misli o doktorima i zdravstvu USK. Cijenu će, nažalost, platiti građani tog kantona, ali to očito nije briga aktuelnu vlast USK – poručio je dr. Zaid.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.