PANORAMA

Ekipa "Avaza" uživala na Veležu

Polazna tačka za ovaj uspon kreće iz sela Šipovac, koji je od magistralnog puta M-17 udaljen 12 kilometara

S. Šabić

4.3.2019

Avaz se čitao na 1910 mnv - Avaz
Prelijep pogled sa vrha Brasina - Avaz
Prelijep pogled sa vrha Brasina - Avaz
Prelijep pogled sa vrha Brasina - Avaz
Prelijep pogled sa vrha Brasina - Avaz
+5

Proteklog vikenda ekipa "Avaza" se odlučila na odlazak na Brasinu, drugi po redu najviši vrh planine Velež. Polazna tačka za ovaj uspon kreće iz sela Šipovac, koji je od magistralnog puta M-17 udaljen 12 kilometara.

Sama početna tačka uspona na Velež obilježena je info-kartom u koju su ucrtane staze koje vode do vrha, kao i izvorišta pitkom vodom. Put do Brasine je u ovom dijelu godine iznimno otežan, s obzirom na snijeg kojeg još ima.  

Na samom Veležovom vrhu Brasina nekada se nalazio objekt koji je koristila Jugoslovenska narodna armija, a koji je u ratu uništen. Do prije nekoliko godina vrh Brasine je bio miniran i nije bilo preporučljivo kretati se po njemu.  

Do samog vrha vodi i makadamski put dužine 12 km koji je koristila JNA, a koji se i danas nalazi u solidnom stanju. Planinari ne koriste taj put za uspon, nego ga ''sijeku'', iako je dosta strmije, skraćuju ga za nekih 7 kilometara.  

Staza je loše markirana. Međutim, treba se kretati vrlo oprezno, jer ne postoji utabana staza i sve je prekriveno kamenjem.

Na 1.400 metara nadmorske visine nalazi se sklonište Brasina, mala betonska kuća u kojoj se za nevolju može prenoćiti. U blizini skloništa se nalazi raskršće, gdje se sijeku putevi za vrh Orliniku na sjever i za Brasinu na istok. Betonirani bunar s izvorskom vodom nalazi se 100 metara sjeverno od skloništa, uz sami makadamski put.

Ovaj uspon je za našu ekipu bio težak. Dug je oko 15 km i s visinskom razlikom od 1.100 metara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.