EKSKLUZIV

Kako je brak Danijala i Đemile fiktivno razveden u Prijedoru

Kad se udala za Gondu i kad je on nedugo potom umro, otvorio se testament, a sin Robert Gonda pokrenuo je tužbu

Danijal i Đemila zajedno u Rimu 2013., tri godine nakon fiktivnog razvoda

Piše: M. KUKAN - B. TURKOVIĆ

6.3.2019

Danijal Arnautović, prvi muž počasne konzulice BiH u Australiji i ugledne članice Stranke demokratske akcije Đemile Talić-Gabrijel, u nastavku ekskluzivne ispovijesti za “Avaz” otkriva detalje njene, očigledno, dobro čuvane tajne o drugom braku, a o kojem ona ni jučer nije željela govoriti za javnost. Podsjetimo, Arnautović je progovorio nakon što ga je Talić-Gabrijel u nedavnom TV gostovanju optužila za nasilje.

Bolesna gazdarica

Nakon što su 1999. godine došli u Australiju, morali su prvo naučiti engleski. Kao i mnoge bh. izbjeglice u svijetu, radili su najteže poslove. Danijal je uglavnom kod naših ljudi radio sve, od moleraja do teških fizičkih poslova, a Đemila je počela čistiti stanove, dok su sin i kćerka išli u školu.

- Đemila je igrom slučaja počela raditi kod bogatog 92-godišnjeg Jevreja Džonija Gonde (Johni). On je bio oženjen Grkinjom Anom, koja je imala pedesetak godina i bila je bolesna od karcinoma. Gondama je trebala pomoć u kući tako da je Đemila ostajala duže da radi. Tražila je od Gonde da radi nacrno kako ne bi agenciji koja joj je našla posao, morala davati 40 posto zarade i on je to prihvatio – govori Arnautović.  

Talić-Gabrijel: Zašto krije detalje o drugom braku

Sjeća se kako je Đemila kući znala dolaziti i plačući, jer je bolesna gospođa Ana Gonda često bila nervozna te je služavku znala gađati i šerpama.

- Kad je gazdarica otišla u bolnicu, Đemila je nagovarala Gondu da se rastane od Ane prije nego što ona umre. Očito je da je već tad imala plan kako da bogatstvo te bogatašice ne ostane njenoj familiji. Uspjela ga je nagovoriti da se razvede, a kad je Ana umrla, Đemila je počela ostajati od ujutro do navečer kod Gonde, koji joj je vjerovao da je ona Židovka iz Bosne. On je, inače, bio u kolicima. Đemila ga je vodila u šopinge, a čak su jednom išli i na Tajland sedam dana, kad je ona imala plastičnu operaciju, nije važno čega. Gonda joj je odmah kupio automobil te otplatio kredit za kuću koju smo mi kupili – tvrdi Arnautović.

Promjene testamenta 

Prema njegovim riječima, sve ovo se dešavalo 2010. godine.

- U međuvremenu, Đemila mi je predložila da se razvedemo da bi ona dobivala veću finansijsku pomoć. Uvijek je vodila računa da prima onoliko koliko treba da ne prijeđe propisani limit kako bi imala pravo i na socijalnu pomoć koju je dobivala od Australije. Pristao sam na to, iako nisam znao šta je njen pravi cilj. Nabavili smo dokument o razvodu iz Prijedora - kaže Arnautović i potkrepljuje tvrdnju Izvodom iz matične knjige iz rodne Bosanske Dubice, gdje piše da je brak između njega i Đemile razveden pravosnažnom presudom Osnovnog suda u Prijedoru br. 77 0 P 025 341 od 21. oktobra 2010.


Arnautović: Progovorio nakon optužbi bivše supruge

Nakon nekog vremena, priča dalje Arnautović, Đemila mu je rekla da je Gonda zainteresiran da se njome oženi i ona je pristala.

- Svake večeri, nakon što starog gospodina Gondu smjesti u krevet, dolazila je našoj kući da bude sa mnom i djecom. Više puta su je iz dežurne ambulante oko dva poslije ponoći znali zvati, jer je on imao alarm koji pritisne ako mu je loše pa sam je, onda, vozio kod njega. Nakon osam-devet mjeseci, on je umro. Poslije toga, otvara se testament, koji je, zanimljivo, šest mjeseci prije njegove smrti mijenjan svakih mjesec dana, ne znam zašto. Kasnije je to njegov sin na sudu spominjao, ali nije mogao dokazati, da je ona na to nagovorila oca, jer je bio senilan. Tako je otvoren testament, koji je posljednji put izmijenjen sedam dana pred Gondinu smrt - opisuje Arnautović.

Pojašnjava i da je Džoni Gonda, prije Ane, imao brak u kojem je stekao dva sina, od kojih je jedan umro u Americi, a drugi Robert Gonda živi u Sidneju, ali nije bio u dobrim odnosima s ocem.

- Taj sin se poslije pojavljuje na sudu i pokreće tužbu protiv Đemile – govori Arnautović.


Dokument iz Prijedora: Brak razveden presudom od 21. oktobra 2010. godine

Kako je postala stopostotni vlasnik Gondine firme

Prema Arnautovićevim riječima, Džoni Gonda bio je vlasnik trospratnice u centru Sidneja, vrijedne između 10 i 15 miliona australskih dolara, koja se renta i gdje se nalaze poslovni uredi tamošnjih kompanija, koje plaćaju kiriju. Osim toga, Arnautoviću je poznato i da je Gonda imao određene nekretnine u Melburnu.

- Dok je on bio živ, Đemila uspijeva da otkupi 49 posto te njegove firme u Sidneju. Rekla mi je da joj je on dao pare da to otkupi, jer je sve moralo ići preko računa da ne bi ispalo da joj je on poklonio.

Na otvaranju testamenta ona je dobila još jedan stan i još 51 posto ostatka firme. Tako postaje njen stopostotni vlasnik, iako nema nijednog dana radnog staža u toj, kako je ona zove, kompaniji. To napominjem, jer Đemila u intervjuima priča kako je, kad je došla u australsku kompaniju, našla neki manjak i onda su nju postavili za direktora, a ona je kupila mjenice, što veze nema s istinom - tvrdi Arnautović.

Talić-Gabrijel: Ima sudija pa neka presudi

Đemila Talić-Gabrijel jučer nam je kazala da se neće referirati na Arnautovićeve navode o braku s Gondom, ali da će pravdu o, kako kaže, klevetama na njen račun, potražiti na sudu.

- To neću komentirati, ali ću podnijeti tužbu za klevetu. Ima sudija pa neka presudi – kazala je Talić-Gabrijel za “Avaz”.

Uvjerena je da će bivšeg muža dobiti na sudu te kaže kako će novac iz tog spora donirati sigurnoj kući. Dodala je da je od nadležnih australskih vlasti zatražila izvod iz svog dosjea, koji, kako tvrdi, dokazuje da se nije bavila malverzacijama te da će nam dokument dati na uvid kad ga bude imala.

(U sutrašnjem nastavku Arnautović tvrdi: Gdje su prebačeni ogromna suma novca, nakit, dukati iz Gondine kuće, čiji je zlatni “roleks” s kojim se Đemila Talić-Gabrijel i danas pojavljuje u javnosti, šta je sin tvrdio u tužbi) 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.