SUSRETI

Sztaraj: Mađarska će se zalagati da BiH uskoro dobije kandidatski status

Peter Sztaraj

Fena

6.3.2019

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić susreo se danas s državnim sekretarom ministarstva vanjskih poslova i trgovine Mađarske Peterom Sztarajom, koji je predvodio delegaciju ministarstva. 

Razgovarano je o aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini, evropskim i euroatlantskim integracijama BiH, te migrantskoj krizi.

Brkić je informirao sagovornika o procesu formiranja vlasti na svim razinama u BiH nakon općih izbora.

Zamjenik je naglasio opredijeljenost Bosne i Hercegovine na putu ka integraciji u EU te ubrzanju tog procesa.

Zahvalio je na podršci koju Mađarska pruža Bosni i Hercegovini u procesu pristupanja EU i NATO-u.

Izvijestio je da je Bosna i Hercegovina uputila Briselu odgovore na dodatna pitanja koja je Evropska komisija dostavila BiH.

Izrazio je nadu da će uskoro uslijediti pozitivno mišljenje Evropske komisije (Avis) o zahtjevu za članstvo BiH u EU.

Zamjenik ministra Brkić, koji je i predsjedavajući Komisije za NATO integracijski proces u BiH, izvijestio je kako su ministri vanjskih poslova zemalja članica Sjevernoatlantskog vijeća (NAC NATO) donijeli odluku o pozivu Bosni i Hercegovini da dostavi svoj Prvi godišnji državni program (ANP), s ciljem aktivacije Akcijskog plana za članstvo (MAP), te da ne postoji nijedan razlog da Prvi godišnji državni program ne bude usvojen.

Naglasio je da se BiH zalaže za mirnu, stabilnu i sigurnu regiju.

Državni sekretar Sztaray je istaknuo značaj što bržeg formiranja vlasti u BiH, u skladu s izbornim rezultatima, te nastavak mađarske podrške evropskim i euroatlantskim integracijama BiH.

U tom kontekstu, naglasio je da će se Mađarska aktivno zalagati da BiH dobije u što skorije vrijeme kandidatski status za članstvo u EU.

Na sastanku je također razgovarano o općoj sigurnosnoj situaciji u regiji, kao i u kontekstu migrantske krize, saopćeno je iz MVP-a BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.