NJEMAČKA MINISTRICA

Konaković i Brkić s Lurman: Otvaranje pristupnih pregovora podstiče razvojni proces

Konaković i Brkić su konstatovali da su poruke koje zvaničnici prijateljskih zemalja šalju ovih dana Bosni i Hercegovini pozitivne i ohrabrujuće

Konaković i Brkić s Lurman. MVP BiH

S. S.

8.2.2024

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković i zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić susreli su se danas s ministricom za Evropu i klimu Ministarstva vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke Anom Lurman (Anna Lührmann).

Konaković je još jednom zahvalio Njemačkoj na snažnoj podršci koju konstantno pruža Bosni i Hercegovini na njenom evropskom putu, a posebno na nizu dobronamjernih posjeta visokih državnih dužnosnika Savezne Republike Njemačke u ovom ključnom i politički veoma značajnom momentu za Bosnu i Hercegovinu.

Konaković i Brkić su konstatovali da su poruke koje zvaničnici prijateljskih zemalja šalju ovih dana Bosni i Hercegovini pozitivne i ohrabrujuće te još jednom obrazložili zašto je upravo sada neophodno iskoristiti priliku koja se pruža i Bosni i Hercegovini, ali i Evropskoj uniji da otvaranjem pristupnih pregovora pokažu zajedničku težnju prema neophodnoj stabilizaciji političkih, sigurnosnih i ekonomskih kretanja u Bosni i Hercegovini i regiji.

Brkić je naglasio da je sasvim jasno kako kretanje Bosne i Hercegovine prema Evropskoj uniji otvaranjem pristupnih pregovora suštinski otvara razvojni proces koji će donijeti neophodne dobrobiti građanima BiH u cjelini. Naveo je da je upravo taj korak, odluka o otvaranju pristupnih pregovora, ujedno i ono što bi definitivno dovelo do procesa afirmativnih promjena, odnosno bržem usvajanju standarda Evropske unije.

Ministrica Lurman pozdravila je pozitivne pomake i napore uložene u ostvarivanje dijela prioriteta koje je Evropska komisija stavila pred Bosnu i Hercegovinu i još jednom naglasila da je i Njemačkoj kao jednoj od članica evropske porodice izuzetno važno uložiti sve raspoložive napore, kako bi pomogla dovesti Bosnu i Hercegovinu bliže Evropskoj uniji, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVP-a BiH. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.