OBAVJEŠTENJE

Upozorenje Federalne uprave civilne zaštite na opasnost od mina i neeksplodiranih ubojitih sredstava

Ilustracija

Fena

11.3.2019

Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) upozorava da se dolaskom proljeća i topljenjem snijega povećava rizik od pronalaska neeksplodiranih ubojitih sredstava (NUS) i mina, pa skreće pažnju na nužnost pravilnog i sigurnog ponašanja u takvim situacijama. 

Kako je period proljetnih radova vrijeme učestalih pronalazaka eksplozivnih sredstava, iz FUCZ-a posebno upozoravaju ugrožene skupine - poljoprivrednike, građevinske radnike, sakupljače i prerađivače sekundarnih sirovina te lovce, planinare i izletnike da, u slučaju pronalaska, minu ili NUS ne dodiruju, već da pronađeno sredstvo prijave Civilnoj zaštiti putem telefona broj 121 ili policiji putem telefona broj 122, saopćeno je iz FUCZ-a.

Naročito je bitno mjesto gdje je sredstvo uočeno vidno obilježiti, po mogućnosti fotografirati i zapamtiti lokaciju kako bi je mogli pokazati nadležnom timu za uklanjanje eksplozivnih sredstava.

Iz FUCZ-a skreću pažnju onima koji svakodnevne aktivnosti vode van naseljenih mjesta i u prirodi da se ne kreću područjima koja ne poznaju kako ne bi zalutali u minska polja.

Apeliraju da vode računa i poštuju postavljene oznake minske opasnosti kako ne bi ugrozili vlastitu sigurnost, jer nepoštivanje, uništavanje ili otuđivanje ovih oznaka za nekoga može biti kobno.

Federalna uprava civilne zaštite raspolaže obučenim ljudstvom i materijalnim sredstvima, te je spremna poduzeti sve potrebne aktivnosti na zaštiti građana od mina i neeksplodiranih ubojitih sredstava. Ipak, da bi ta misija bila ispunjena, iz FUCZ-a mole građane da se ponašaju u skladu s ovim uputstvima i sve sumnjive predmete prijave na navedene brojeve telefona - 121 i 122.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.