PROJEKTI

U Srebrenici će biti podignut spomenik mira

Svake godine bit će organizirano okupljanje, polaganje cvijeća i u svijet odaslana poruka mira

Lokacija budućeg objekta. M. Sm.

S. Sm.

12.3.2019

Inicijativa OHR-a i drugih međunarodnih organizacija u našoj zemlji da se u Srebrenici postavi spomenik mira prihvaćena je od lokalne zajednice, političkih partija, raznih udruženja i svih građana ove općine. 

Načelnik općine Srebrenica Mladen Grujičić za „Avaz“ kaže da vlada veliko interesiranje za postavljanje jednog, jedinstvenog obilježja, koje će graditi mir i budućnost svih građana ovoga grada i odakle će se u svijet slati poruke mira, zajedništva i tolerancije.

Kaže da je prijedlog razmatran i na Skupštini općine (SO) te su nakon toga odbornici donijeli odluku o gradnji zajedničkog spomen-obilježja i njegovoj lokaciji, dodajući da će spomenik biti postavljen na Trgu narodnog heroja Mihaila Bjelakovića, u centru grada.

- Slijedi raspisivanje javnog poziva za izradu idejnog rješenja spomen-obilježja, koji će biti razmatran na SO, a zatim usaglašen s OHR-om i drugim međunarodnim organizacijama, kao i građanima Srebrenice. Nakon izrade projektne dokumentacije, tražit ćemo donatora za osiguranje finansijskih sredstava - pojasnio nam je Grujičić.

Kada spomenik bude postavljen, svake godine 11. marta (prijeratni dan), na Dan općine Srebrenica, bit će organizirano okupljanje pored spomenika, polaganje cvijeća, čime se u svijet biti odaslana poruka mira.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.