SAZNAJEMO

Sud bi mogao blokirati imovinu “Simurg medije”

Zbog duga od 140.000 maraka, koji turska firma, vlasnik portala Faktor.ba i Stav.ba, ne želi da plati “Mita Groupu”, 5. marta naređeno sudsko izvršenje

Faksimil rješenja o izvršenju presude od 5. marta ove godine

Piše: M. AŠČIĆ

14.3.2019

Općinski sud u Sarajevu donio je 5. marta ove godine rješenje prema kojem kompanija “Simurg media”, na osnovu pravosnažne sudske presude, mora isplatiti firmi “Mita Group” 140.000 maraka odštete ili će im biti blokirana imovina i tako biti namiren dug, saznaje “Dnevni avaz”.

Zatezne kamate

Ovo rješenje doneseno je zato što turska kompanija, koja je vlasnik portala Faktor.ba i Stav.ba, nije isplatila dugovanja “Mita Groupu” u iznosu od skoro 140.000 KM, i to bez uračunatih kamata i sudskih troškova

Faksimil rješenja o izvršenju presude od 5. marta ove godine

Pravosnažna presuda po tužbi “Mita Groupa”, koja je u vlasništvu Ejuba Kučuka, donesena je još 3. jula prošle godine. Prema ovoj presudi, “Simurg media” dužna je isplatiti Kučuku 123.079 maraka sa zakonskom zateznom kamatom, počevši od 10. februara 2016. godine, i 15.055 KM sudskih troškova.

Presuda se odnosila na Ugovor o poslovnoj saradnji o zakupu medijskog prostora između “Mite” i “Simurg medije”, a u tužbi je navedeno da je turska firma odbila da isplati dogovoreni iznos, zbog čega je i pokrenut sudski postupak.

Kučuk nam je jučer potvrdio da je doneseno pravosnažno sudsko rješenje.

Vansudska nagodba

- Tačno je da je drugostepeni sud donio pravosnažnu odluku za naplatu potraživanja u korist “Mita Groupa” Sarajevo, po kojoj su u potpunosti potvrđena potraživanja “Mita Groupa” od “Simurg Medije”. Budući da nismo postigli vansudsku nagodbu, sud je donio mjeru izvršenja na njihovoj imovini i računima – rekao nam je Kučuk.

Nije bilo sagovornika za dogovor

Spor između firme “Mita group” i “Simurg medije” trajao je skoro dvije godine, zbog čega je bilo dovedeno u pitanje i poslovanje ove firme.

- Žao mi je što nismo imali sagovornika sa strane “Simurg medije”, s kojim bismo dogovorili obročno plaćanje i izbjegli mjere blokade - rekao nam je Kučuk.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.