FOJNICA

Otvorio muzej u kojem bosansku tradiciju čuva od zaborava

U tematski uređenim sobama čuvaju se suveniri i umjetnine čija je starost najmanja 50, a ima eksponata starih i više od 200 godina

Muzej otvoren lani, posjetioci dolaze sa svih strana

E. MURAČEVIĆ

15.3.2019

Novinar Salem Šehović u svom rodnom selu Vukeljići pored Fojnice otvorio je prošle godine muzej i sahat kulu, u kojima su izloženi eksponati kojima želi sačuvati tradiciju od zaborava. U okviru muzeja postoji više tematskih soba te biblioteka, čardak, musafirhana… Kaže nam je do sada u objektu ugostio stotine turista iz cijele Bosne i Hercegovne, ali i brojnih evropskih država, a muzej nerijetko služi i za snimanje TV emisija.

Ručni rad

U muzeju se čuva bosanska tradicija, razni predmeti i posuđe od svih vrsta materijala - zemlje, drveta, bakra, isključivo ručno proizvedeni. Sve prostorije su zastrte bosanskim, tkanim ćilimima i ponjavama, heklanim zavjesama i vezenim zarovima.

Jedna od soba u muzeju: Izloženi brojni eksponati

U svakoj od soba čuvaju se određeni suveniri i umjetnine čija je starost najmanja 50, a ima eksponata starih i više od 200 godina – govori Šehović objašnjavajući da su u muzeju izložene i biografije istaknutih historijskih ličnosti, umjetnika, velikana sevdaha, sportista…

Kulturna baština

Na upit kako je došao na ideju da otvori privatni muzej, Šehović kaže da je, radeći kao novinar, obišao mnoge zemlje širom svijeta te da je na tim putovanjima shvatio kako i zemlje sa mnogo slabijom kulturnom baštinom s velikom pažnjom čuvaju svoje naslijeđe.

U objektu se često snimaju TV emisije

- Tako sam odlučio da i sam sagradim muzej i u njemu čuvam uspomene na našu bogatu kulturnu, muzičku i drugu tradiciju, da čuvam ručne radove bosanskohercegovačkih umjetnika, ali i običnih ljudi, koji su na svojstven način znali čuvati i prezentirati našu kulturnu baštinu – kaže Šehović, koji je ponosan što je ostvario svoj san.

Iftari i sijelo

U muzeju se održavaju dvije manifestacija koje polako postaju tradicionalne. Tokom ljeta, u ramazanu se organiziraju iftari, a tokom zime bosansko sijelo, na kojem se okupi više desetina učesnika iz cijele BiH. Pripremaju se tradicionalna bosanska slana i slatka jela, a ćetenija je neizostavna.

Šehović: Ostvario san

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.