PREDSTAVLJAMO

U BiH gaje tradiciju Rusije, Njemačke, Italije, Ukrajine...

Ukupno 0,71 posto stanovnika u BiH čine pripadnici nacionalnih manjina

A. NUHANOVIĆ

17.3.2019

Ukrajinac Andrija Svatok, Rusinka Tijana Vučurević i Nijemac Velibor Kuvač novi su rukovodioci Vijeća nacionalnih manjina u Bosni i Hercegovini. Svatok je izabran za predsjedavajućeg, dok je Vučurević prva zamjenica, a Kuvač drugi zamjenik predsjedavajućeg.

Vijeće je inače sastavljeno od sedamnaest predstavnika nacionalnih manjina priznatih zakonom i austrijske nacionalne manjine, koja je putem suda dobila taj status.

U Vijeću su još i Jevrej, Italijan, Mađarica, Slovakinja, Makedonka, Čehinja, Poljak, Turčin, Rumunka, Slovenka, Albanac, Rus, Crnogorac, Rom i Austrijanac. Neki od njih su istaknuti profesori, a ima i onih koji su u penziji.

Vjerni identitetu i porijeklu

Riječ je o ljudima čije su se porodice u Bosnu i Hercegovinu doselile prije 100 godina. Među prvima na tlo naše zemlje došli su Romi, a poslije njih najduže s Bosancima i Hercegovcima žive Turci. Ostali su na tlo BiH došli početkom austrougarske vladavine u BiH. Rusi, Ukrajinci i Rusini došli u vrijeme Oktobarske revolucija.

Svatok: Ukrajinac na čelu Vijeća

Kuvač: Nijemac drugi zamjenik

Knežiček: Veliki problem

Cilj Vijeća je da pripadnici nacionalnih manjina u BiH imaju zvaničnog predstavnika koji će zastupati njihove interese. Teže očuvanju tradicije, kulture, jezika, unapređenju u socijalnom pogledu, kao i većem učešću u politici, čime bi njihova prava bila znatno poboljšana.

- Vijeće nacionalnih manjina, koje je osnovano prije deset godina kao savjetodavno tijelo Skupštine, ima zadatak da razmatra sva pitanja koja se odnose na manjine – kazao je za „Avaz“ Svatok.

Svatok je iz Prnjavora, gdje radi kao knjigovođa. Predstavnik je ukrajinske nacionalne manjine. U ovaj grad njegovi preci su se doselili prije stotinjak godina i donijeli svoje običaje, kulturu i jezik, koje baštine i danas.

Posao koji mu je povjeren neće biti nimalo lagan s obzirom na to da je u najnovijem Izvještaju Savjetodavnog odbora Vijeća Evrope navedeno da „nacionalne manjine u Bosni i Hercegovini ne uživaju efektivan pristup njihovim pravima“.

555 različitih izjašnjavanja

Rusinka Vučurević, koja je u Vijeću već duži niz godina, živi i radi u Trebinju. Pronašli smo je u gradskoj administraciji. Međutim, nije htjela da se fotografiše, niti da daje izjave.

Dugogodišnji član Vijeća je i Kuvač, rođen je 1960. godine u Visokom, a trenutno živi i radi u Sarajevu. Po zanimanju je politolog, no ovim poslom se ne bavi. Dugo je bio nezaposlen, a bavi se i glumom.

- Ukupno 0,71 posto stanovnika u BiH čine pripadnici nacionalnih manjina. Prema statističkim podacima, čak i kad se spoje manjine za koje nije eksplicitno rečeno da su u ovih 17 u Vijeću, opet dođemo do broja da nas nema ni 1 posto. I to je veliki problem za BiH. U tabeli je navedeno 555 različitih izjašnjavanja, ima Jordanaca, Australaca, Vijetnamaca, Kineza... Ali, kad se „iščisti“, dođe se do poražavajućeg podatka od 0,71 posto – kazao je za „Avaz“ Tihomir Knežiček, prethodnik Svatoka. 

Radmilović: Iz Rusije su se doselili nakon Prvog svjetskog rata

Mladen Radmilović je diplomirani žurnalista. U Vijeću je već pet godina. Njegova porodica došla je iz Rusije poslije Prvog svjetskog rata.

- Kroz ovo tijelo pokušamo ostvariti prava koja su nam zagarantirana, kao i da skrenemo pažnju da postoje manjine. Dosta koljena u mojoj porodici na tlu BiH se izmijenilo, ali i dalje brinemo o svojoj tradiciji i njegujemo je – kazao nam je Radmilović.

quote
<p>Najviše se borimo da nas prepoznaju u društvu i da svojim glasom u parlamentu skrenemo pažnju na probleme jezika, zaposlenosti, školovanja djece, ostvarivanja prava na besplatne udžbenike...</p>
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.