PROCESI

Ismet Šuškić: Tužioca Božu Mihajlovića je trebalo uhapsiti

Pojasnio je kako je bio strašno ljut, ali da mu je Mihajlović odgovorio kako ne zna ništa o nestalom novcu

Božo Mihajlović. Arhiv

M. AŠČIĆ

19.3.2019

Tužioca Božu Mihajlovića je trebalo uhapsiti, izjavio je to danas u Sudu BiH svjedok optužbe u nastavku suđenja u aferi "Nestali novac" Ismet Šuškić.

Tužilac Šuškić svjedočio je danas na okolnosti nestanka 80.000 KM iz predmeta "Elipsa" te kazao da je naredbu da se izvrši sravnjenje novca donio tužilac Mihajlović, a da ga o tome uopće nije obavijestio. 

Inače, Šuškić je ispričao da je njegov saradnik saznao da je nestao novac s ovog predmeta koji je njemu presigniran 2011. godine te da je o tome odmah obavijestio i optuženog. On je ispričao da je pozvao Božu u svoju kancelariju i da mu je rekao: "Kakve to naredbe izdaješ, a da ja ne znam za njih."

Pojasnio je kako je bio strašno ljut, ali da mu je Mihajlović odgovorio kako ne zna ništa o nestalom novcu, da ga on nije uzeo i kazao da bi to mogao uraditi Bogdan Bogdanović, koji je bio šef KDP Tužilaštva BiH. No, prema riječima Šuškića, on je Mihajloviću tada rekao: "Da se ja pitam, uhapsio bih i tebe i tvoju saradnicu." Ovaj svjedok danas je ispričao da nestalih 80.000 KM iz predmeta "Elipsa" nikad nije pronađeno. 

Na upit Mihajlovićevog advokata Vlade Ademovića zašto je izjavio da je trebalo uhapsiti Božu Mihajlovića, on je odgovorio: "Zato što je učestvovao u nezakonitim radnjama, zato ga je trebalo uhapsiti" - odgovorio je Šuškić. 

Ovaj svjedok je kazao da je Mihajlović uveo i praksu po kojoj su drugi tužioci potpisivali naredbu u njegovo ime te da se to nije radilo u povjerenju, kako tvrdi odbrana. On je odgovorio optuženom da je namjerno presignirao predmete na druge tužioce i da se ponašao dok je bio na čelu Odjela za privredni kriminal kao da je glavni tužilac.

- Svi su drugi tužioci za Vas bili nula, nisu Vam mogli doći ni do cipela, jer ste imali takvu moć - izjavio je svjedok.

Drugi svjedok Ermin Klempić, inače istražitelj Tužilaštva BiH koji je radio istragu o nestalom novcu u ovoj pravosudnoj instituciji, kazao je jutros kako je utvrđeno da je nestao novac iz desetak predmeta koji nikad nije pronađen. Riječ je o predmetima "Elipsa", "Milaković i drugi", "Beriša i drugi", "Osturk i drugi", te šest predmeta, među kojima je i predmet "Lutka". 

On je potvrdio da je provjerom sefa Tužilaštva BiH bilo neslaganja oko predmeta "Lutka", jer nisu pronađeni novac, kao ni dokumentacija o njegovom izlazu. Pojasnio je kako je ovaj predmet tužilac Mihajlović presignirao na tužioca Dubravka Čamparu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.