SLUŽBENI LIST BIH

Amina Lagumdžija kao državna službenica počela raditi 15. marta

Informacija o početku radnog odnosa Amini Lagumdžiji objavljena u posljednjem broju „Službenog lista“ BiH

Amina i Zlatko Lagumdžija. Arhiv

S.DEGIRMENDŽIĆ

20.3.2019

Agencija za državnu službu BiH objavila je u posljednjem broju „Službenog lista“ BiH spisak državnih službenika imenovanih po javnim oglasima u februaru ove godine. Na spisku je i Amina Lagumdžija, za koju se navodi da se počev od 15. marta postavlja na radno mjesto višeg stručnog saradnika za politički kriterij i koordinaciju procesa stabilizacije i pridruživanja u Sektoru za strategiju i politike integracija Direkcije za evropske integracije Vijeća ministara BiH. 

Samo dan prije nego što je supruga Zlatka Lagumdžije, bivšeg predsjednika Socijaldemokratske partije (SDP) BiH i bivšeg ministra vanjskih poslova BiH i zvanično dobila rješenje o zaposlenju „Avaz“ je prema potvrdi te informacije iz DEI-ja objavio vijest o zaposlenju Amine Lagumdžije.

Sada se i zvanično zna da je ona počela raditi 15. marta. Ranije su na naš upit iz DEI-ja odgovorili da je Amina Lagumdžija zaposlena shodno javnom oglasu koji je DEI raspisala po odbrenju Vijeća ministara za dodatno zapošljavanje u Direkciji za europske integracije iz jula 2018., godine.

Inače, Lagumdžijina supruga prošla je kao najbolja kandidatkinja na konkursu, a sudeći prema uvjetima konkrusa , Amina Lagumdžija je uspjela dokazati da je radila dvije godine u struci, da poznaje najmanje dva strana jezika, a s obzirom na to da je između brojnih kandidata upravo ona odabrana za ovaj posao, očigledno je zadovoljila i druge brojne kriterije tražene u konkursu.

Nije poznato gdje je Amina Lagumdžija stjecala iskustvo kojim bi trebala doprinijeti uspješnijem evropskom putu BiH, jer je do sada ona predstavljana kao vlasnica marketinške firme koja je proteklih godina dobivala vrijedne ugovore, mahom iz s institucijama koje se finansiraju iz budžeta.

Ono što sada čeka Aminu Lagumdžiju jeste da, između ostalog, u DEI koordinira aktivnosti i pruža podršku u pregovorima i sastancima sa predstavnicima Evropske unije EU, te pruža stručnu podršku predstavnicima institucija Bosne i Hercegovine u koordinaciji njihovih aktivnosti pri zauzimanju i predstavljanju zvaničnih pozicija BiH.

Inače, prema podacima iz 2015. godine, kada je Lagumdžija bio ministar vanjskih poslova BiH, evidentirano je da je njegova supruga imala plaću 1.000 KM. Međutim, prema Lagumdžijinoj posljednjoj izjavi o imovinskom stanju datoj za Centralnu izbornu komisiju BiH, naveo je da je njegova supruga suvlasnica kuće, stana, zemljišta, dionica, obveznica, računa, automobila, te vlasnica firme M.P.M PLUS d.o.o. Sarajevo, kao i poslovnog prostora u kojem je smještena ta firma. No, vrijednost kompanije niti te nekretnine nije naveo.

Bračni par Lagumdžija naveo je prije četiri godine da ima 145.000 eura u vrijedonosnim papirima, kao i oročenih 195.000 za školovanje djece.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.