REAKCIJE

Srbija nije odustala od programa da je RS njen zapadni dio

Predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava Srbije, ocijenila je doživotnu kaznu zatvora za nekadašnjeg lidera

Sonja Biserko. Arhiv

E.Sk

20.3.2019

Sonja Biserko, predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava Srbije, ocijenila je doživotnu kaznu zatvora za nekadašnjeg lidera bosanskih Srba Radovana Karadžića ohrabrujućom i da ima veliki značaj.  

- Presuda može zadovoljiti žrtve, ali njom se zaokružuje odgovornost političkog i vojnog vrha RS-a u periodu 1992.-1995. godina. Ono što ova presuda ne tretira je veza političkog i vojnog vrha RS sa Srbijom, ali kada se sve dosadašnje presude postave na stol i kada se u budućnosti budu interpretirale na pravi način, sigurno će se utvrditi i uzroci i posljedice te povezanost Srbije sa ovim zbivanjima. Ono što zabrinjava je to da Srbija poriče presude, da se glorifikuje RS kao zapadni dio Srbije i sudeći po narativu iz Beograda od tog programa se još uvijek nije odustalo – kaže Biserko.

Ona je i ranije govorila kako je sadržaj presude mnogo bitniji od visine kazne, te je navela da to što Karadžić nije osuđen za genocid u preostalih sedam opština nipošto ne anulira stravične zločine koji su počinjeni i njegovu odgovornost.

- Presude bi trebale omogućiti pomirenje, ali zvanična Srbija se ne želi suočiti sa istinom. Ovdje postoji narativ koji proizvodi tenzije i koji je neka vrsta korijena koji u budućnosti može prouzrokovati velike probleme. Uloga međunarodne zajednice u suočavanju Srbije sa istinom mora biti daleko angažovanija – smatra Sonja Biserko.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.