NOVI TRAVNIK

Od šest stanovnika sela čak pet su neženje

Današnje djevojke nisu zainteresirane za život na selu, kažu neženje

Djakovići: Struju nisu imali od rata do prije godinu ili dvije

D. PUCAR

23.3.2019

U novotravničkom selu Djakovići prije rata živjelo je nekoliko stotina stanovnika. Rat i poraće te nebriga za selo danas su opustjeli uličice. Slovom i brojem, tokom godine, dok ne navrati dijaspora, u Djakovićima živi šest ljudi.

Težak život

Kakav je život bez dućana, kafića, škole... zna i Ivan Čorić zvani Cunija, koji od poslije rata sam živi u porodičnoj kući. - Težak je život na selu, pa kad su i dobri uvjeti, a kamoli ovako. Većina je iz sela otišla u dijasporu trbuhom za kruhom, pa selo oživi uglavnom ljeti kada se svi okupimo - kaže Čorić.

On se sam brine o više od 40 ovaca, nekoliko konja, svinja i kokoši, na imanju kojeg se ne bi postidjela ni neka slavonska. Do prije godinu-dvije, selo je bilo bez struje, na koju su čekali skoro 20 godina od rata, iako se nalaze samo nekoliko kilometara od grada, pa im je život u dvadesetak obnovljenih kuća, od 70 koliko ih je bilo prije rata, sada ipak malo lakši.

Zimske noći

- Lakše je podnijeti zimu sada, možemo se družiti navečer i skratiti duge zimske noći - kazao je Čorić.

Čorić: Selo oživi samo ljeti

Zanimljivo je, kažu, da je od šest stalnih stanovnika čak pet neženja. - Imamo čak pet neženja u selu, slučajno ili ne, ne znam, ali današnje djevojke baš i neće na selo - kazala su trojica neženja koje smo zatekli u selu, dodajući u šali da bi im pomogla jedino TV emisija „Ljubav je na selu“. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.