REAKCIJE Predsjednik Naše stranke

Kojović: Tvrdnje Grabar-Kitarović su historijski neutemeljene i štetne

Takav osjećaj može samo produbljivati međuetničke tenzije i nepovjerenje, rekao Kojović

Fena
24.03.2019 17:10

Predrag Kojović: Svi narodi u BiH bi trebali biti po pravima jednaki

Foto: Arhiv

Predsjednik Naše stranke Predrag Kojović je, reagirajući na tvrdnju predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, kazao da su njene tvrdnje ne samo historijski neutemeljene nego i štetne te da "nekoga nazivati najstarijim narodom u političkom diskursu znači davati mu pravo prvenstva". 

Kojović u saopćenju navodi da, bez obzira na dužinu njihovog prisustva u BiH, svi njeni narodi trebali bi biti po pravima jednaki u svakom dijelu naše zemlje.

- Nažalost, to nije slučaj. U zavisnosti od toga čija etnonacionalna partija vlada u kojem dijelu BiH, ona druga dva naroda su u neravnopravnom položaju. Ostali su neravnopravni svugdje - smatra Kojović.

Prema njegovim riječima, predsjednica Grabar-Kitarović, ako želi pomoći punoj ravnopravnosti Hrvata u svakom dijelu BiH, "morala bi biti svjesna te činjenice i utjecati na to da osnov borbe za vlastitu ravnopravnost počiva u davanju ravnopravnosti drugima tamo gdje smo većina".

- Svaki drugi put donosi više štete nego koristi, a priča o najstarijem narodu je zlonamjerna ne samo prema drugima u BiH nego i prema Hrvatima. Ona ljudima stvara osjećaj na pravo prvenstva koje u BiH ne može imati niko. Takav osjećaj može samo produbljivati međuetničke tenzije i nepovjerenje - rekao je Kojović, saopćeno je iz Naše stranke.

Oglasi

Komentari

NA VRH