SARAJEVO Ranije pravomoćno oslobođen optužbi

Munib Ahmetspahić negirao krivicu za ratovanje u Siriji

Na teret mu je stavljeno da se pridružio terorističkim organizacijama i sudjelovao u borbama i terorističkim aktivnostima

Fena
26.03.2019 12:54

Munib Ahmetspahić

Foto: Fena

Munib Ahmetspahić negirao je krivicu po optužnici kojom ga Državno tužilaštvo tereti za terorizam, odnosno da je boravio na sirijskom ratištu kao pripadnik formacija koje su Ujedinjeni narodi (UN) proglasili terorističkim. 

Na upit sudije Anđelka Marijanovića da se izjasni, optuženi je kratko, bez obrazloženja, rekao: “Nisam kriv”, javlja BIRN BiH.

Prema navodima optužnice, Ahmetspahić je od 2013. do 2018. boravio na području Sirije i Iraka kao pripadnik paravojnih formacija Islamske države Iraka i Levanta (ISIL), “Jabhet el-Nusra“, “El-Nusrah Front”.

Na teret mu je stavljeno da se pridružio terorističkim organizacijama i sudjelovao u borbama i terorističkim aktivnostima, prilikom kojih je i teško ranjen na području Sirije.

Ranije je pravomoćno oslobođen optužbi za organiziranje terorističke grupe, odnosno da je uništio dokaze i tragove nakon što je Mevlid Jašarević u oktobru 2011. u Sarajevu pucao na Ambasadu Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Jašarević je zbog ovog terorističkog napada osuđen na 15 godina zatvora.

Komentari

NA VRH