SPEKTAKL

Danas u 18 sati možete uživo ispred "Avaz Twist Towera" pogledati skokove dvojice Britanaca s tornja

Deplidž i Džons jutros izveli probni skok. S. Saletović

Avaz.ba

28.3.2019

Džulijan Deplidž (Julian Deplidge) i Luis Džons (Lewis Jones) danas u 18 sati ponovo će izvesti spektakularni skok padobranom s najveće i najljepše zgrade u regionu "Avaz Twist Towera". Oni su jutros u 6 sati izveli prvi skok sa zgrade.

Sarajevo će od 4. do 7. jula biti domaćin prvog Svjetskog kupa u BASE skokovima.

Skokovi sa "Avaz Twist Towera" prvi put u historiji ovog sporta okupit će na jednom mjestu najuspješnije skakače iz dvadesetak zemalja. 

Kako bi bh. građanima približili ovaj zahtjevni sport, Deplidž i Džons, obojica iz Velike Britanije, izvest će danas dva skoka s "Avaz Twist Towera". 

BASE skokovi padobranom nastali su 1972. godine, a ime je akronim koji opisuje mjesta s kojih se skokovi mogu izvoditi: B (buildings - zgrade), A (antennas - antene), S (span - most/greda) i E (Earth – zemlja/litica).

Deplidž, osnivač "Air GameZ" takmičenja u Velikoj Britaniji, do sada ima više od 700 skokova u više od 30 zemalja svijeta, dok se Džouns može pohvaliti sa 1.753 skoka u karijeri.

Oni pozivaju sve Sarajlije da dođu i pogledaju zahtjevan skok i pokažu im svu ljepotu ovog sporta. 

Prvi skok padobranom s impozantnog tornja izveo je svjetski poznati BASE skakač Sedrik Dumon (Cedric Dumont) 2008. godine.

Na svoju impresivnu listu skokova Sarajlija Zoran Stopar, ljubitelj ekstremnih sportova, 2014. godine ispunio je svoju želju, a to je da padobranom skoči s najviše zgrade na Balkanu, "Avazovog" tornja.


A jutros su Britanci Deplidž i Džons izveli prvi skok s avangardnog objekta u Sarajevu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.