REAKCIJE

Vehabović: Poštivanje sudskih odluka je abeceda demokratije i vladavine prava

Jedini mehanizam koji može dovesti do provođenja ove i svake druge odluke Ustavnog suda je poštivanje zakona i Ustava

Vehabović: Tužilaštva i sudovi moraju reagirati

S.DEGIRMENDŽIĆ

29.3.2019

Faris Vehabović, sudija Evropskog suda za ljudska prava i nekadašnji sudija Ustavnog suda BiH, komentirajući za „Avaz“ odluku Ustavnog suda BiH o 9. januaru, u kojoj je odlučeno da taj datum ne može biti obilježavan kao dan RS-a, kazao je da bez poštivanja sudskih odluka i vladavine prava BiH nema budućnosti. 

Istovremeno osvrnuo se i na najave zvaničnika iz RS-a da za njih 9. januar ostaje dan tog entiteta, te odgovorio na pitanje, koji su to mehanizmi koji se mogu pokrenuti da bi provedba presuda sudova bile osigurane u BiH.  

- Jedini mehanizam koji može dovesti do provođenja ove i svake druge odluke Ustavnog suda je poštivanje zakona i Ustava, a zna se čija je to nadležnost. Tužilastva su ta koja su dužna po zakonu da iniciraju sankcioniranje protivzakonitog postupanja, a sudovi koji o tome trebaju da odluče. Ako se to ne desi, krivac je VSTV koji imenuje nosioce sudskih i tužilačkih funkcija. Međutim, meni se čini da imamo ozbiljan kvar u sistemu s obzirom na to da do sada niko nikada nije sankcioniran. Zbog toga se nepravda rješava na ulici što je pogrešno, ali čini se, nažalost, jedino moguće. Treba razbiti famu oko poštivanja sudskih odluka jer to je abeceda demokratije i vladavine prava. Bez toga ova zemlja nema budućnosti, niti nade da će biti bolje - kazao je Vehabović za „Avaz“.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.