ODGOVORIO MINISTRU PRAVDE

Faris Vehabović za "Avaz": Prvo treba pročitati presudu jer ono što mi stavlja na teret je parafrazirani citat

Nemam bilo kakva drugi komentar osim da svako onaj kojem se ne sviđaju presude Evropskog suda za ljudska prava ima problem sa vladavinom prava, rekao je

Faris Vehabović. avaz

Piše: L. Memčić

27.11.2021

Nakon što je ministar pravde BiH Josip Grubeša (HDZ) poslao pismo svim sudijama Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u kojem je zatražio da njihov sudija Faris Vehabović "ubuduće u javnosti ne pominje i ne tumači presude koje nisu provedene", a koje su osnova za pregovore o izmjenama Izbornog zakona u BiH, Faris Vehabović je kazao da se prije svega potrebno pročitati presude ovog Suda.



Parafrazirani tekst

- Mogu samo reći da je prije svega potrebno da se pročitaju presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu i da ono što u pismu gospodin ministar meni stavlja na teret je ustvari parafrazirani tekst stave 43. Presude Zornić i da je sasvim logično da je taj Stav 43. Suprotan Ustavu BiH jer upravo u tom stavu se zahtijeva izmjena Ustava BiH za koji je utvrđen da je diskriminatoran u odnosu na Predsjedništvo i Dom Naroda i odgovarajuće odredbe izbornog zakona koja se odnose na ista pitanja - rekao je Vehabović u izjavi za portal "Avaza".

Dodao je da se on pozivao upravo na presude Suda.

Problem sa vladavinom prava

- Tako da ako bilo ko može tražiti bilo čiju odgovornost, posebno sudije Evropskog suda, zato što se poziva na presude tog istog suda i poziva da se provedu takve presude, onda ja zaista ne znam šta bi ja kao sudija trebao da radim osim onoga što mi je obaveza i u opisu radnog mjesta, a to je da odlučujemo o predmetima i da se u mjeri u kojoj je to moguće, zalažem da se presude Suda provedu od strane države na koju se odnose. Nemam bilo kakva drugi komentar osim da svako onaj kojem se ne sviđaju presude Evropskog suda za ljudska prava ima problem sa vladavinom prava, sa demokratskim uređenjem države i poštivanjem ljudskih prava - istakao je Vehabović.

Kako je zaključio, nije primjereno da ministar pravde zastupa stavove koji su suprotni presudama Evropskog suda za ljudska prava.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.