MVPBIH

Crnadak tvrdi da nije zaposlio ni kumove ni rođake, Vujičić najavljuje spiskove imena

U Ministarstvu vanjskih poslova BiH rade desetine diplomata i zaposlenika koji su u bliskom srodstvu i svi oni su već bili tu kada sam došao

MVPBiH: Sastanak SIndikata i ministra u ponedjeljak. Arhiv

Piše: S.DEGIRMENDŽIĆ

3.4.2019

Nakon što je Sindikalna organizacija Ministarstva vanjskih poslova BiH, s Miroslavom Vujičićem na čelu, uputila pismo ministru vanjskih poslova BiH Igoru Crnatku, zamjeniku ministra Josipu Brkiću, te drugim nadležnima, u kojem je upozoreno na „do sada neviđenu diskriminaciju i neravnopravan odnos prema svim zaposlenim službenicima u tom ministarstvu“, oglasio se ministar vanjskih poslova Igor Crnadak.

- Pismo predsjednika Sindikata je prepuno neistina i lažnih optužbi i ja ga u potpunosti odbacujem. U Ministarstvu vanjskih poslova BiH rade desetine diplomata i zaposlenika koji su u bliskom srodstvu i svi oni su već bili tu kada sam došao u Ministarstvo. S druge strane, za četiri godine nije zaposlen nijedan ni rođak ni kum, niti moj niti nekog od mojih saradnika. Prema tome, sramotno i nebulozno je mene optuživati za nepotizam. Što se tiče imenovanja, raspoređivanja i unapređenja, o tome Sindikat nikada nije odlučivao, pa neće ni ubuduće. Na kraju, pozivam da svako radi svoj posao, uključujući i Sindikat, jer je zanimljivo da se predsjednik Vujičić nije nijednom obratio rukovodstvu u posljednje četiri godine bilo kakvom inicijativom za poboljšanje položaja radnika u Ministarstvu vanjskih poslova BiH - stoji u reakciji Igora Crnatka, ministra vanjskih poslova BiH.

Miroslav Vujičić, predsjednik Sindikalne organizacije MVP-a, kazao je za „Avaz“ da Sindikat ostaje pri svim stavovima iznesenim u pismu te da će ih ponoviti i pred ministrom Crnatkom, s kojim ima sastanak u ponedjeljak. A, na pitanje kako komentira Crnatkovo negiranje njihovih navoda, kaže:

- Moj komentar će biti taj što ćemo na sastanku s njim u ponedjeljak staviti detaljne spiskove ljudi gdje piše tačno i koja unapređenja su nezakonita i ko su ti ljudi. Ja sam i očekivao da će ministar negirati. Generalno, u institucijama BiH za šta god da ih optužite, oni to negiraju - kazao je Vujičić.

On nije htio navesti imena uposlenika na koje je Sindikat upozorio da se „udomvljavaju“ u MVP-u, odnosno kabinetu ministra i njegovog zamjenika.

- Ima među njima i kumova. Ali, neću licitirati za sada imenima. Na sastanku ću ministru predočiti spiskove, pa neka ih negira – kazao je Vujičić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.