SARAJEVO

Prekinuto suđenje Kemalu Čauševiću

Prije prekida suđenja Čaušević je počeo svjedočiti o načinu uvoza i postupanju Uprave za indirektno oporezivanje BiH, na čijem čelu je bio

Čaušević: Svjedočio u svoju korist

Avaz.ba

4.4.2019

Suđenje bivšem direktoru Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Kemalu Čauševiću prekinuto je zbog zahtjeva optuženog za izuzeće predsjedavajuće Sudskog vijeća Biljane Ćuković zbog pristrasnosti.

Čaušević je nastavio svjedočiti u svoju korist i branilac Suad Sultanić mu je počeo postavljati pitanja o pojedinačnim jedinstvenim carinskim ispravama (JCI), odnosno pojedinačnim slučajevima uvoza i kontrole robe.

Na to je reagirala Ćuković, upitavši branioca misli li svaki JCI posebno spominjati, a Sultanić je rekao da se optuženom na teret stavlja da je “za svaki primio po hiljadu maraka mita”.

Ćuković je kazala da tako ne stoji u optužnici i da se ne mogu postavljati pitanja o svakom JCI-u s obzirom na njihov veliki broj, već da treba grupisati pitanja u tom pogledu.

Sa stolice za svjedoke Čaušević je rekao da je tužilac mogao navesti 1.700 ovih isprava, a da on ne može 200, te da se stoga osjeća neravnopravno i traži izuzeće predsjedavajuće.

Nakon pauze, Sultanić je zvanično obrazložio zahtjev za izuzeće, napomenuvši da je Tužilaštvo navelo sve carinske isprave, njih 1.722, kao dokaz o privilegiranom postupanju prema četiri pravna lica, a da je odbrana htjela da istakne dio njih.

- Uskraćivanjem pitanja mu se uskraćuje pravo da pobija navode optužnice. Stvara se razumna sumnja u nepristrasnost - kazao je Sultanić.

Prije prekida suđenja Čaušević je počeo svjedočiti o načinu uvoza i postupanju Uprave za indirektno oporezivanje BiH, na čijem čelu je bio.

Kako je rekao, 2007. i 2008. godine nije znao za firmu “KS Obitex” ni njenog vlasnika Sedineta Karića, koji je svjedočio protiv Čauševića i koji je osuđen na godinu zatvora zbog davanja mita. Prema njegovim riječima, ta firma nije bila među najvećim uvoznicima tekstila u BiH i nalazila se između 30. i 40. mjesta.

Čaušević je kazao da je na osnovu dokumentacije vidljivo da je “KS Obitex” uvozio robu iz Turske i Mađarske, a da su za firmu potpisivali direktor Hidajet Mujić, a kasnije Mirjana Aleksić.

On je rekao da je 2007. i 2008. godine robu koju je uvozila ova firma pregledalo svih 47 službenika UIO-a u Banjoj Luci i svih 25 u Bihaću.

- Ni tada ni poslije ja nisam stupio u kontakt s njim. Spreman sam da idem na poligraf, kompletno svjedočenje, a posebno da li sam znao Sedineta - kazao je Čaušević.

Uslijedila su pitanja o pojedinačnim uvozima – od prvog, koji je bio 8. januara 2007. godine. Čaušević je objašnjavao da su vršeni pregledi i istovarivana roba, koja je odgovarala deklaraciji.

Rekao je da je jednom vršena i provjera porijekla robe s Turskom, jer je to bio uvjet da se plaća samo PDV. Inače, kako je kazao, ovakve provjere su otežavale poslove uvoznika, a i dobavljači iz Turske su pitali zašto se one stalno vrše.

Optužnica tereti Čauševića za zloupotrebu položaja, pranje novca i primanje dara. S njim je optužen i Anes Sadiković, za davanje dara pri uvozu tekstila.

Čauševiću se stavlja na teret i da je “Glasu Srpske – Grafika a.d. Banjaluka” pribavio protupravnu imovinsku korist u iznosu od 200.000 KM.

Nastavak suđenja bit će zakazan nakon odluke o zahtjevu za izuzeće sudije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.