ZABRINJAVAJUĆE

Haotični Brexit mogao bi ugasiti EUFOR u BiH

EUFOR u BiH: Britanski vojnici bitni u mirovnoj misiji

Piše: S. NUMANOVIĆ

5.4.2019

Sve države koje imaju svoje vojnike u EUFOR-u, bilo da su članice Evropske unije ili ne, u potpunosti su opredijeljene u podršci našoj misiji. To je prva reakcija portparola mirovne misije EU u Bosni i Hercegovini.

Nikolaj Čol (Nikolai Tschol), portparol EUFOR-a, u izjavi za "Dnevni avaz" osvrnuo se na tekst iz lista "Politico", koji je jučer objavio da bi izlazak Velike Britanije iz Evropske unije (Brexit) mogao imati velike negativne posljedice po mandat i uspješnost EUFOR-a. Bez sporazuma i uz haotični izlazak Velike Britanije iz EU, EUFOR bi mogao biti čak i ugašen, prenio je "Politico" upozorenja nekih od diplomata u EU.

Obnovljeno učešće

- Odnedavno su Francuska i Portugal ponovo države čiji su vojnici u EUFOR-u. Velika Britanija, pak, ne jednom je iskazala da je i nakon Brexita opredijeljena prema regionu - naveo je Čol.

Portparol EUFOR-a nije mogao odgovoriti na pitanja o tome koliko je britanskih vojnika u sastavu EUFOR-a i na kojim su poslovima raspoređeni. Objasnio je da se radi o "operativnim stvarima" o kojima ne može govoriti.

- Velika Britanija igra ključnu ulogu u ovoj misiji. Ako dogovora o izlasku iz EU ne bude, moglo bi se desiti da se britanski vojnici odjednom povuku – objavio je „Politico“.

Helga Šmid (Schmid), generalni sekretar Evropske diplomatske službe (EEAS), na to je upozorila diplomate EU tokom sastanka u srijedu, prenosi ovaj renomirani medij.  

"Politico" navodi i izjavu neimenovanog diplomate da je tokom tog sastanka "iskazana snažna zabrinutost" o tome šta će se desiti sa EUFOR-om ako EU ubrzo ne pronađe modus popune trupa u Sarajevu, ako Britanci odu iz EU na haotičan način.

- Velika Britanija trenutno osigurava "glavninu snaga" u smislu vojnog sastava te obavještajnog rada - piše dalje "Politico" citirajući još jednog neimenovanog diplomatu.

Brojne posljedice

Dodaje se i da je EEAS obavijestio ambasadore 27 država EU da rješenja nema te da bi "u ovom momentu, ako se dogovor o Brexitu ne postigne, bilo vrlo teško osigurati nastavak mandata EUFOR-a“.

- U takvom scenariju, operativne i političke posljedice po ovu vojnu misiju bile bi ozbiljne - piše "Politico''.

U našoj državi EUFOR djeluje od 2004. godine i u Briselu se ova operacija vodi pod imenom Althea.

Nema realnog rješenja  

Unija ima vrlo sužen prostor za djelovanje u ovakvoj situaciji.

Kako prenosi „Politico“, Vijeće EU, tijelo koje čine šefovi država ili vlada 27 članica Unije, može donijeti privremenu odluku kojom bi spasilo mandat EUFOR-a.

Druga je opcija angažman jedne od borbenih grupa. Svaka borbena grupa EU broji u prosjeku 1.500 vojnika. No, problem je što one nikad nisu angažirane, ponajviše zbog sporenja među članicama Unije o tome koliko ko novca za to treba izdvojiti.

BROJKE

2004. godine EUFOR počeo misiju u BiH

7.000 vojnika EU bilo u prvoj godini mandata

600 vojnika EU sada na zadatku u BiH

10,2 miliona eura budžet EUFOR-a

15 država EU ima vojnike u EUFOR-u

5 država koje nisu u EU učestvuje u mirovnoj misiji u BiH

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.