VLADA

Problemi sa smještajem koštat će narod dodatnih 137.697 KM

Zatraženo produženje zakupa do kraja aprila, još se čeka adaptacija u „Energoinvestu“

Zgrada „Uniprometa“: Neplanski trošak iz budžeta

Piše: M. R. S.

6.4.2019

Četiri federalna ministarstva i tri ureda Vlade FBiH i dalje su u zgradi „Uniprometa“ u Sarajevu, iako je ugovor o najmu prostora u toj zgradi istekao 31. marta, a novi još nije potpisan. Kako su nam rekli u Vladi, ove institucije nisu se iselile iz „Uniprometa“ zato što prostorije u zgradi „Energoinvesta“, koju je kupila Vlada, još nisu adaptirane.  

Ogromni troškovi

Stoga je od „Uniprometa“ zatraženo produženje zakupa za mjesec, odnosno do kraja aprila, za šta će iz budžeta FBiH neplanski, i to tekuće rezerve, trebati izdvojiti 137.697 KM.

Novi je problem što „Unipromet“ ne pristaje na to, već traži da minimalni rok za produženje ugovora bude do 31. maja, što će dodatno pokupiti sve troškove vezane uz kupovinu zgrade „Energoinvesta“, u koju se trebaju smjestiti kompletna Vlada i njene službe.

Ovu zgradu Vlada je kupila za 54 miliona KM. Do sada je isplatila 18,95 miliona KM. Na to treba dodati troškove adaptacije, koji su procijenjeni na 3,6 miliona KM, a sada i troškove dodatnog zakupa u „Uniprometu“.

Sedam dana

U informaciji Službe za zajedničke poslove organa i tijela FBiH zahtijeva se da se Vlada konačno očituje o ponudi „Uniprometa“, na šta se čeka skoro mjesec. Navodi se i da je „Unipromet“ dao sedam dana roka da se Vlada odluči, a u protivnom su zaprijetili poduzimanjem „drugih pravnih radnji“. Taj rok istječe danas.

- Očigledno sporo idu radovi u „Energoinvestu“. Kancelarije još nisu osposobljene. Ako bude do juna preseljenje, bit će dobro – kazali su nam u Vladi.

45.000 KM koštat će usluge preseljenja ministarstava i ureda iz „Uniprometa“ u „Energoinvest“, i to bez PDV-a 

78.000 KM koštat će molersko-farbarski radovi u „Energoinvestu“, na šta treba dodati i 17 posto PDV-a 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.