USPJESI

Zeničanka Maja Hadžiselimović u timu BMW-a

Radila i za VW grupaciju, montažnu industriju i avioindustriju

D. PAŠALIĆ

6.4.2019

Zeničanka Maja Hadžiselimović jedna je od rijetkih žena koje su itekako uspješne i tražene u svijetu robotike, i u našoj zemlji i u svijetu.

Ova mlada Zeničanka bavila se šahom, bila članica Omladinskog hora u Zenici, završila je nižu muzičku školu, a poseban akcent stavlja na volonterizam.

Teži dio posla

Robotika ju je, kaže u razgovoru za „Dnevni avaz“, zainteresirala na trećoj godini fakulteta.

- Tada sam otkrila robotiku kao predmet, odlučila se dalje obrazovati u tom pravcu. Ali, da priznam, kao dijete sam s tatom voljela gledati futurističke filmove s robotima, roboti su me oduvijek privlačili - otkriva Zeničanka.

Bez obzira na to što je robotika još nepoznanica kod nas, to joj je i motivacija da ne odustaje. Do sada se pokazala kao itekako uspješna, o čemu govori i podatak da je radila za poznatu kompaniju BMW.

- Bila sam u nekoliko navrata angažirana za rad na jednom od BMW-ovih projekata, što je podrazumijevalo i boravak u Kini i Americi. Radila sam i za VW grupaciju, montažnu industriju i avioindustriju – kaže Hadžiselimović.

Najčešće radi na robotima predviđenim za blisku saradnju s ljudima. To su roboti koji posjeduju određene senzore, a koji, smatra Hadžiselimović, omogućavaju kvalitetnija radna mjesta, jer od radnika preuzimaju teži dio posla.

- Radnik je i dalje uključen u proizvodnju, ali sa mnogo kreativnijim i lakšim zadacima nego prije. Do sada sam radila različite aplikacije, poput premještanja predmeta, lijepljenja, montaže, a radim i na razvoju industrijskog egzoskeleta – priča ona.

Smatra da nauka i tehnologija svakim danom, na različite načine, olakšavaju život.

- Svjedočimo strahu da će nas roboti i softverski programi zamijeniti u mnogim poslovima. Mislim da će se to desiti, ali nije to nešto loše. Tehnologija neće nikoga čekati, a mi se moramo paralelno s njom razvijati i svakodnevno učiti - kaže Hadžiselimović.

Učiti i napredovati

Maja Hadžiselimović bila je predložena za dobitnicu „Nagrade Zenice“, a na kraju razgovora ističe da su njeni planovi da nastavi učiti i napredovati, ali i educirati mlade.

Ekskurzijom do znanja

Osim što radi, Hadžiselimović je održala i brojne seminare širom svijeta.

- Nastojim pokrenuti i podržati edukativne programe. Prošle sam godine organizirala edukativnu ekskurziju u Augsburg za 30 učenika iz šest bh. gradova. Ovog ću mjeseca ugostiti 50 studenata s Univerziteta u Zenici i pokušati im prenijeti što više znanja i omogućiti posjetu jednoj od najvećih tvornica robota na svijetu – kaže ona.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.