SJEĆANJA

"Poljubac" u ratnom Sarajevu čuvene fotografkinje Ani Lajbovic

Mnogi ljudi su se prisjetili i lijepih stvari tokom troipogodišnjih strahota

Fotografiju "Poljubac" uslikala Ani Lajbovic. Društvene mreže

S.K.

6.4.2019

Mnoge Sarajlije danas su se, na dan početka najduže opsade u historiji ratovanja, prisjetili i lijepih stvari tokom troipogodišnjih strahota.

Na društvenim mrežama dijeljene su ratne fotografije, spotovi ratnih pjesama, a mnogi su u znak sjećanja postavili i čuvenu fotografiju "Poljubac" (The Kiss), koju je u gradu pod granatama uslikala američka fotografkinja Ani Lajbovic (Annie Leibovitz).

Ljubav jača od svega, a na njoj su u zagrljaju Selma Kapo Mulaomerović, psihologinja, zaposlena u jednoj istraživačkoj agenciji u Sarajevu i Velibor Topić, glumac, koji je nakon rata napustio Sarajevo i ostvario uspješnu karijeru u Velikoj Britaniji.

Lajbovic je u Sarajevo stigla nakon što je u gradu već boravila njena partnerica Suzan Zontag (Susan Sontag) , američka publicistkinja i veliki borac za ljudska prava. U Sarajevu je režirala predstavu "Čekajući Godota" na Festivalu MESS i na taj način skrenula pažnju na dešavanja u glavnom gradu BiH.


Ljubav jača od svega

Jedna u nizu fotografija koje svjedoče kako je ljubav jača od svega i kako joj ni rat ne može ništa nastala je u Dobrinji, na prvoj borbenoj liniji.

Dvoje mladih među ruševinama ovjekovječio je italijanski fotoreporter Enriko Dagnino (Enrico Dagnino).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.