SARAJEVO

Vladi FBiH 60 dana roka da uputi zakone u proceduru, povećati minimalnu plaću

Raspravljano o izmjenama zakona koje su predložili poslodavci

M. R. S.

10.4.2019

Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH - Avaz
Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH - Avaz
Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH - Avaz
Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH - Avaz
Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH - Avaz
+6

15:37

Predstavnički dom Parlamenta FBiH usvojio je zaključak kojim prihvata inicijativu Udruženja poslodavaca FBiH o donošenju seta zakona koje su prezentirali danas na tematskoj sjednici Doma te su Vlada FBiH i resorna ministarstva zaduženi da u roku od 60 dana te zakone upute u parlamentarnu proceduru u skladu s Ustavnom FBiH. 

Vlada, također, zadužena je da u roku od 60 dana sazove i održi sjednicu Ekonomsko-socijalnog vijeća FBiH, koje ne zasjeda već 16 mjeseci. 

Tek nakon pojedinačnog glasanja, većinom glasova usvojen je i zaključak klubova poslanika SDP-a i SBB-a da Predstavnički dom neće razmatrati zakone o doprinosima i o porezu na dohodak dok ne bude donesen i razmatra zakon koji regulira povećanje minimalne plaće. Podsjetimo da su iz SBB-a tražili povećanje minimalca sa 400 KM na 700 KM. Protiv i suzdržani su bili zastupnici SDA, HDZ-a i Nezavisnog bloka. 

Zastupnici danas nisu podržali zaključak Udruženja poslodavaca da se izmijeni Poslovnik o radu Predstavničkog doma u pravcu da se poslodavcima i sindikatima omogući prisustvo sjednicama radnih tijela i diskutiranje, bez prava glasa. 

Nije prihvaćen ni zaključak Kluba poslanika DF-a kojim traže da se zakon o uvezivanju radnog staža uputi u Parlament po hitnoj proceduri, u okviru paketa zakona koje je uputilo Udruženje poslodavaca. 


14:05

Predstavnici Udruženja poslodavaca FBiH prezentirali su šest inicijativa, 20 zakona i pet izmjena zakona koje traže radi rasterećenja privrede, te poručili da je najlošija varijanta opteretiti zaposlenike i poslodavce i da treba gledati ambijent jer će bolji ambijent dovesti strane investitore.  

- Ovakvom stopom ekonomskog rasta treba nam deset godina da stignemo Rumuniju. Moramo stvoriti pretpostavke za ubrzan rad da se pomjerimo sa začelja. Mjere koje predlažemo neminovno će dovesti do povećanja ekonomskog rasta – kazao je Adnan Smailbegović, predsjednik tog udruženja.

Dodao je da su spremni odustati od svakog prijedloga za koji se pokaže da nema širi društveni značaj.

Poslodavci su ukazali na odlazak radne snage i ogromnu potražnju u Njemačkoj, koja je prije godinu i dva mjeseca tražila 980.000 stručnjaka, a danas traži više od 1,4 miliona stručnih radnika. Stoga, dodali su, moraju se otvarati nova radna mjesta ovdje, ali za to trebaju biti konkurentni, smanjiti davanja i povećati dobit.

Udruženje je predložilo zaključke da Parlament zaduži Vladu da s Udruženjem pripremi nacrte tekstova 20 zakona, da se uputi set pet zakona u proceduru po skraćenom postupku, da Vlada u godišnji plan uvrsti te zakone, da se hitno formira koorodinaciono tijelo za parafiskalne namete.

U toku je rasprava.

Selvedin Šatorović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH, ukazao je da plaća ne pokriva ni pola potrošačke korpe koja sadrži minimum za preživljavanje četveročlane porodice, da radnici nemaju osiguranu minimalnu cijenu rada, socijalnog dijaloga, odnosno ESV-a FBiH nema već 16 mjeseci.

- Predlažem zaključke da Vlada bude ovlašteni predlagač zakona, da što prije imamo sjednicu ESV-a, da što prije usaglasimo ove tekstove zakona – dodao je Šatorović.

Tokom rasprave je Azra Hadžić-Bećirspahić, šef Kluba poslanika SBB-a, iznijela nekoliko kritika na izmjene zakona koje poslodavci predlažu.

Smatra neprihvatljivim da se bolovanje radnika koje plaća poslodavac sa 42 dana smanji na 15, te predlaže makar sredinu od 30 dana. Dodala je da je neprihvatljivo i ukidanje obaveze snošenja troškova ljekarskih pregleda.

- Tražili ste reinvestiranje dobiti kroz izmjenu Zakona o dobiti. FBiH ima deset posto poreza i najniži je. Razumjela bih mogućnost reinvestiranja kada bi bio 20 posto. Predloženim izmjenama se ide na štetu Federacije i klasično je bogaćenje određenih poslodavaca – rekla je Hadžić-Bećirspahić.

Nepravdom smatra prijedlog da se, kada nezaposleni radnik prestane primati naknadu s biroa, ukine obaveza uplate doprinosa za zdravstveno osiguranje koje plaćaju službe za zapošljavanje.

- Prihvatljivo je da se smanje doprinosi za 20 posto, ali pod uvjetom da se prvo poveća minimalna plaća sa 400 na 700 KM – dodala je Hadžić-Bećirspahić.

Navela je da su ostale inicijative poslodavaca prihvatljive te je predložila da Vlada FBiH oformi grupu od predstavnika Vlade, poslodavaca i sindikata koja će u određenom roku sačiniti i uputiti u proceduru sve izmjene zakona. 

12:10 

Azra Hadžić-Bećirspahić, šef Kluba poslanika SBB-a, na sjednici Predstavničkog doma danas je, tokom poslaničkog sata, pitala da li se svjesno ili nesvjesno opstruira ovaj klub, jer su ona i zastupnica Faika Mujanović-Glamočanin uputile tri inicijative, o kojima se zastupnici nisu danas izjašnjavali, kao što su se izjašnjavali o inicijativama zastupnika iz drugih klubova.

Inicijative se, između ostalog, tiču uvrštavanja kontinuiranih mjerača šećera na listu kako bi se bar malo olakšao život djeci oboljeloj od dijabetesa.

- Prije više od mjesec kolegica Faika je predala svoju inicijativu, a ja sam predala dvije prije sedam dana. One nisu proslijeđene zastupnicima. Tražim da se sekretar Doma očituje zašto – rekla je Hadžić-Bećirspahić, no odgovor danas nije dobila.

Tokom poslaničkog sata je i Damir Mašić, šef Kluba poslanika SDP-a, zatražio od premijera FBiH Fadila Novalića objašnjenje zašto mjesecima ne funkcionira Vlada FBiH i zašto je blokirana.

- Sjednice se zakazuju kao hitne, telefonske, ali se i otkazuju. Parlament i građani zaslužili su da dobiju objašnjenje premijera i da čujemo danas šta se to dešava s Vladom, koji je problem – zatražio je Mašić.

No, ni on danas nije dobio odgovor iako premijer Novalić prisustvuje sjednici.

Zastupnik SDP-a Albin Muslić inicirao je zakazivanje vanredne sjednice o aktuelnom problemu migrantske krize koja je opteretila Bihać i Unsko-sanski kanton.

- Upućujem inicijativu da se formira operativno tijelo Vlade FBiH koje će koordinirati aktivnosti u smislu ravnomjernog raspoređivanja migrantske krize na teritoriju FBiH te da Vlada inicira kod Vijeća ministara i Ministarstva sigurnosti BiH da se što prije opremi Granična služba i konačno zaštiti istočna granica BiH. I na kraju, izražava se spremnost da se na području Bihaća izgradi privremeni migrantski centar – kazao je Muslić.

10:50

Predstavnički dom Parlamenta FBiH prihvatio je inicijativu da se napad na novinare tretira kao napad na službenu osobu i da se u tom pravcu izmijeni Krivični zakon.  

Prvo, ova inicijativa zastupnika SDP-a Senaida Begića nije dobila podršku, ali je kod pojedinačnog glasanja situacija promijenjena. 

Protiv i suzdržani su bili mahom iz SDA, osim nekoliko zastupnika, iz HDZ-a te Nezavisnog bloka, dok su za glasali zastupnici SDP-a, DF-a, SBB-a, Naše stranke, PDA, HDZ-a 1990, A-SDA i Naroda i pravde. 

Pojedinačno glasanje tražio je Damir Mašić, šef Kluba SDP-a, ističući da želi da se vidi ko je to za, a ko protiv da se napadi na novinare sankcioniraju. 

- S obzirom na to da smo svi svjedoci da su, prije svega, novinari koji samo rade svoj posao izloženi neprimjerenim napadima bahatih pojedinaca, pa slušamo izgovore da nisu napadali novinare nego kamere, tražim pojedinačno izjašnjavanje pa da vidimo ko je za to da se ti i takvi napadi konačno i zakonom sankcioniraju – rekao je Mašić. 


10:44 

Počela je tematska sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH posvećena rasterećenju privrede.  

Sjednica je zakazana na inicijativu Udruženja poslodavaca FBiH, koji su u Parlament uputili prijedloge 24 zakonska rješenja.

Na samom početku je verificiran mandat zastupnici HDZ-a Ankici Kolar-Jurčević, imenovanoj umjesto Feliksa Vidovića, koji je dao ostavku na mjestu federalnog zastupnika zbog imenovanja na drugu dužnost.

Po okončanju tematske sjednice planirano je održavanje redovne sjednice Predstavničkog doma na kojoj će se, između ostalog, naći izvještaji o radu MUP-a FBiH i informacije o stanju sigurnosti na području Federacije BiH za protekle četiri godine.

Podsjetimo da je Komisija za sigurnost Predstavničkog doma jučer odbila sve ove izvještaje i informacije, uz zaključak da je sramotno da Parlament četiri godine ne raspravlja o stanju sigurnosti te da treba formirati radnu grupu koja će uraditi novi akt o načinu sačinjavanja izvještaja kako on ne bi bio puka statistika, već da se naprave analize i da se predvide, i time spriječe, određene stvari.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.