REAKCIJE Nakon izjave predsjedavajućeg Predsjedništva BiH

Žrtve rata poručile Dodiku: UN i EU potvrdili su da su genocid u Srebrenici počinili Vojska i MUP RS

Piše: S.K.

Udruženje "Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa", Udruženje žrtava i svjedoka genocida te "Žena Podrinja" reagirali su povodom izjave predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika kako su „mit“ sudski potvrđene činjenice o genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici.

- Mitologija je srbijanska Ahdnama/Povelja s kojom živite stoljećima. I sam „otac nacije“ Dobrica Ćosić u svojoj knjizi detaljno pojašnjava o srbijanskoj/srpskoj laži... Pročitajte! Mi ne stvaramo mit, niti imamo potrebe, niti želimo Vama oduzeti tu titulu. Mi poštujemo odluke međunarodnih institucija, kao što su Ujedinjeni narodi i Evropska unija, koji su svojim odlukama potvrdili da su genocid u Srebrenici počinili Vojska RS i MUP RS. Vi sve to dobro znate i potvrdili ste to 2005. godine i prenesite tu istinu svojoj unučadi – kaže se u poruci udruženja žrtava.

Milorad Dodik je danas, uoči održavanja skupa u Banjoj Luci pod nazivom „Srebrenica, stvarnost i manipulacije“, kazao da je priča o Srebrenici „lažni mit“.

Konferencija je okupila malo poznate osobe koje već godinama i desetljećima negiraju kako je u Srebrenici 1995. počinjen genocid nad Bošnjacima, odbacujući kao krivotvorene presude Međunarodnog suda pravde (ICJ) i Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

NA VRH

Podijeli članak na