DAN ARMIJE RBIH

Džaferović: Danas se posebno sjećamo onih koji su najzaslužniji za slobodu u kojoj danas živimo

Armija RBiH je nastala iz naroda, u trenutku koji je bio najteži u historiji BiH, kada su brojne sile pokušavale da unište našu zemlju

E.Sk.

15.4.2019

Sa današnje svečanosti - Avaz
Sa današnje svečanosti - Avaz
Sa današnje svečanosti - Avaz
Sa današnje svečanosti - Avaz
Sa današnje svečanosti - Avaz
+3

U kasarni u Dubravama u ponedneljak je upriličena centralna manifestacija obilježavanja rođendana Armije R BiH na kojoj su prisustvovali visoki vojni dužnosnici, predstavnici civilne vlasti BiH, međunarodnih vojnih organizacija, vojno-diplomatskog kora i boračkih asocijacija.

Član Predsjednišva BiH Šefik Džaferović, u prigodnom obaćanju naveo je kako je Armije R BiH rođena u narodu i da je ličila na svoj narod.

-Pripadnici Armije R BiH su odbranili državu i omogućili zaključivanje Deytonskog mirovnog sporazuma. Sjećamo se svih onih koji su najzaslužniji za slobodu u kojoj danas živimo, bosanskih šehida, poginulih boraca, ratnih vojnih invalida i demobilisanih boraca – kazao je Džaferović.

U više navrata je potcrtano kako je Armija R BiH u periodu od 1992. do 1995. godine bila jedina legalna i legitimna vojna sila međunarodno priznate Bosne i Hercegovine. Džaferović je naveo kako se i u današnjim okolnostima treba boriti za očuvanje cjelovite i demokratske BiH, države ravnopravnih naroda, građana i ljudi za šta su se borili pripadnici Armije R BiH.

-Taj cilj ćemo ostvariti, a moja poruka retrogradnim snagama, koje bi danas u miru da realiziraju neke svoje ciljeve koje ni ratom nisu mogle ostvariti, jeste da se okane svega toga. BiH se odbranila i opstala u mnogo težim uvjetima, u situaciji kada su oni koji su atakovali na nju bili mnogo snažniji. Danas je BiH mnogo snažnija, a oni koji su atakovali od 1992. do 1995. sada su mnogo slabiji – zaključio je Džaferović.

Sead Jusić, zamjenik ministrice odbrane BiH Marine Pendeš, naveo je kako je 15. april datum od velikog značaja za historiju BiH, dok je federalni mistara za boračka pitanja Salko Bukvarević je istakao kako isti akteri agresije na BiH danas vrše agresiju na istinu o časnoj borbi Armije R BiH.

U okviru obilježavanja 27. godišnjice Armije RBiH i 14. godišnjice formiranja Drugog pješadijskog puka Oružanih snaga naše zemlje u kasarni Dubrave upriličen je i prigodan kulturno-zabavni program uz učešće članova KUD „Puračić“.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.