20. GODIŠNJICA OD SMRTI

Brat rahmetli Mehmeda Alagića za "Avaz": Nikad ne zaboraviti njegovo herojsko djelo

Ovo su dani kada mi se brojne slike vraćaju, sve što vam mogu reći je da sam ja živ, a njega nema

General Mehmed Alagić. Printscreen

Meliha Smajkic

8.3.2023

Od smrti legendarnog ratnog komandanta i prvog poslijeratnog načelnika Sanskog Mosta Mehmeda Alagića jučer su se navršile dvije decenije.

Srce velikog ratnika, heroja odbrane BiH, komandanta dva korpusa Armije RBiH, Trećeg i Sedmog, kojeg će historija pamtiti po akcijama oslobađanja Vlašića, Kupresa, Donjeg Vakufa i rodnog Sanskog Mosta, prestalo je kucati 7. marta 2003. godine.

I ove godine nizom sadržaja obilježena je godišnjica smrti rahmetli generala Alagića. Nakon projekcije filma „Na krovu svijeta“ u Sanskom Mostu jučer su brojne delegacije posjetile njegovu suprugu Zisku, kao i porodicu Alagić, a priređena je i akademija u znak sjećanja na njegovo djelo.

U džamiji džemata Fajtovci, koja nosi generalovo ime, proučeni su Ja’sin i tevhid pred njegovu dušu, a prisutnim vjernicima u džamiji su se obratili glavni imam Mirza ef. Žerić te izaslanik muftije bihaćkog Haris ef. Veladžić.

Ekrem Bego Alagić, brat rahmetli generala, zbog zdravstvenih poteškoća, kako nam je to jučer rekao, nije prisustvovao obilježavanju godišnjice u Sanskom Mostu. Bio je u džamiji u rodnim Fajtovcima.

- Njeguje se uspomena... Punih 20 godina se navršilo i ovo su dani kada mi se brojne slike vraćaju... Sve što vam mogu reći je da sam ja živ, a njega nema... - kazao nam je Ekrem Bego Alagić.

Izrazio je nadu da neće pasti u zaborav generalovo herojsko ratno i životno djelo.

- Stanje baš i nije dobro, ali šta se može. Pomalo pratim situaciju u našoj zemlji i sve nam je rečeno. Uvijek borba za vlast. A narod bježi, ode vani. Sve je pusto, a boraca zaboravljenih koliko hoćete - izustio je Alagić.M. Sm.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.