SOLIDARNOST

Stari most u Mostaru osvijetljen bojama francuske zastave

Fena

16.4.2019

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+5

Stari most u Mostaru večeras je osvijetljen bojama francuske zastave u znak solidarnosti i poziv cijelom svijetu za obnovu pariske katedrale Notr Dam, koju je u ponedjeljak zahvatio veliki požar.

- Mostarci, kao i svi Bosanci i Hercegovci, na taj način izražavaju solidarnost s građanima Francuske - navode iz Centra za mir iz Mostara i ističu kako se nadaju da će ova tragedija svjetskih razmjera ujediniti cijeli svijet u podršci projektu obnove katedrale Notr Dam, baš kao što je projekt obnove Starog mosta i stare jezgre Mostara ujedinio donatore iz cijelog svijeta.

Direktor Centra Safet Oručević podsjeća da je Francuska bila jedna od prvih i najvećih donatora u procesu obnove Starog mosta, koji danas u svijetu važi za međunarodni simbol mira i pomirenja te da se ovim znakom podrške nastavlja njegovati prijateljstvo koje spaja dvije zemlje.   

Također, 1998. godine tadašnji francuski predsjednik Žak Širak (Jacques Chirac) postao je član Fondacije za obnovu Starog mosta, a prije tri godine mu je uručena i međunarodna nagrada "Mostar Peace Connection".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.