OTKRIVAMO

Poništen konkurs za 46 ljekara

KCUS u konkursu od 7. decembra tražio ljekare u 23 oblasti medicine

Klinički centar: Tvrdili da će zaposliti ljekare

Piše: A. NUHANOVIĆ

17.4.2019

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, na čijem se čelu nalazi Sebija Izetbegović, jučer je poništio konkurs za prijem 46 ljekara na specijalizaciju! Odabrani ljekari, kako je Uprava na sva zvona najavljivala, trebali su biti primljeni u radni odnos na period do okončanja specijalizacije.

No, jučer je iz najveće medicinske ustanove u BiH saopćeno da novac za zapošljavanje i specijalizaciju potrebnog kadra nisu osiguran te da će „nakon eventualnog donošenja izmjena i dopuna Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo, objaviti ponovni konkurs“.

Stranačke veze

Slučajno ili ne, ovakva odluka donesena je nakon što je pokrenuta procedura za smjenu Samira Turkovića s pozicije direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja KS, kojeg su poslanici Skupštine KS u februaru javno prozvali da favorizira rad Kliničkog centra.  

Turković: Favorizirao rad KCUS-a

Poslanici su iznijeli brojne zamjerke na Finansijski plan Zavoda za 2019. godinu. Između ostalog, ukazano je da su Općoj bolnici „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ umanjena sredstva za pet miliona, uprkos tome što je ova ustanova znatno povećala broj usluga pacijentima, dok je više novca Turković osigurao za KCUS.

Ukazano je na potrebu korekcije Finansijskog plana i da Zavod treba biti usmjeren u službi građana, a ne da služi samo jednoj bolnici i jednoj direktorici.

Klinički centar kuburi s nedostatkom kadra. Najveću zdravstvenu ustanovu napustilo je 80 uglednijih ljekara, pa je KCUS u konkursu tražio ljekare u 23 oblasti medicine.

Najveće interesiranje bilo je za anesteziologe, reanimatologe i specijaliste za intenzivnu medicinu, njih sedam, zatim ljekare na odjelu Pedijatrijske klinike, gdje su otvorena mjesta bila za dva pedijatra i dvoje specijalizanata iz ginekologije i opstetricije.

Potreba je bila iskazana i za ljekarima na odjelima kardiologije, infektologije, nefrologije, gastroenterologije, torakalne hirurgije - po dva ljekara, te na klinikama za neurologiju i ortopediju, gdje bi bila primljena, također, po dva kandidata.

Četiri mjeseca

- KCUS je u periodu dužem od četiri mjeseca imao korespondenciju sa Federalnim i Kantonalnim ministarstvom zdravstva, Vladom KS i Zavodom u vezi prijema u radni odnos 46 specijalizanata i obezbjeđenja finansijskih sredstava. Kako do danas nisu sredstva obezbijeđena Upravni i Nadzorni odbor KCUS-a su donijeli odluke kojima se poništava konkurs za izbor i prijem doktora medicine i magistara farmacije na specijalizaciju – saopćeno je jučer na stranici KCUS- a.

KCUS-u 136 miliona, Općoj bolnici 26 miliona KM

Finansijskim planom Zavoda za 2019., KCUS-u je, iako je smanjen obim poslova i broj uposlenika, dato 136 miliona KM, a Općoj bolnici, u kojoj je povećan broj usluga, dodijeljeno je samo 26 miliona KM, što je za pet miliona maraka manje nego godinu ranije.

ZAVOD raspolaže sa 400 miliona KM godišnje, ali Turković je 2012. zabranio Nadzornom odboru pristup svim papirima, i jedino je on imao kontrolu nad utroškom sredstava.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.