HUMANOST NA DJELU

Konvoj od 600 tona pomoći krenuo jutros iz BiH za Siriju

Dio troškova prijevoza osigurali su Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, Vlada TK te turska organizacija IHH

Kamioni koji su otišli za Siriju. Fena

Fena

17.4.2019

Konvoj humanitarne pomoći sa 600 tona krenuo je danas iz Doboj-Istoka prema Siriji u koloni dugoj pet stotina metara.

Ovo je do sada najveći konvoj pomoći koji je Međunarodni forum solidarnosti - EMMAUS poslao narodu Sirije i, prema svemu sudeći, najveći konvoj ikada isporučen iz BiH nekoj od zemalja u potrebi.

Pomoć je u veoma kratkom periodu sakupio narod Bosne i Hercegovine kako bi šesti put pokazao svoju solidarnost prema narodu ratom zahvaćene Sirije, saopćeno je iz EMMAUS-a.

Akciju prikupljanja pomoći proteklih mjeseci MFS-EMMAUS je organizirao u saradnji sa organima Islamske zajednice, i to sa muftijstvima Tuzlanskim, Zeničkim, Travničkim i Mostarskim.

Dio troškova prijevoza osigurali su Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, Vlada TK te turska organizacija IHH.

Na ispraćaju konvoja, pored uposlenika i prijatelja MFS-EMMAUS-a, prisustvovali su i premijer TK Jakub Suljkanović, federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić, načelnik općine Doboj-Istok Kemal Bratić, član Upravnog odbora IHH organizacije Osman Atalaj (Atalay) te predstavnici muftijstava.

Dolazak konvoja na tursko-sirijsku granicu u gradu Rejhanli očekuje se od 23. do 25. aprila.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.