AFERE

Ko je prodao „Energoinvestova“ milionska potraživanja za siću

Tužioci istražuju navode iz krivične prijave protiv Nedžada Brankovića, bivšeg premijera FBiH i direktora „Energoinvesta

Branković: Prijavljen za zloupotrebu položaja još 2008.godine

M. AŠČIĆ

20.4.2019

Tužilaštvo Kantona Sarajevo i dalje vodi istragu o prodaji kongoanskog duga prema „Energoinvestu“ u iznosu od 29,3 miliona dolara.

Bivši premijer FBiH i nekadašnji direktor kompanije Nedžad Branković ustupio je taj dug  za svega 3,3 miliona dolara fondu „Hemisphere“ iz Njujorka, saznaje „Dnevni avaz“.

Sud u Parizu

Riječ je o dugu koji je država Kongo imala prema „Energoinvestu“ za poslove urađene prije tridesetak godina, a Finansijska policija FBiH 2008. je podnijela krivičnu prijavu protiv Brankovića i još tri osobe zbog zloupotrebe službenog položaja i nesavjesnog poslovanja.


Branković se sumnjiči da je neovlašteno proglasio tajnost postupka prodaje i da je bez saglasnosti Upravnog odbora firme naložio prodaju potraživanja od Konga iako je „Energoinvest“ već pokrenuo proces za naplatu pred arbitražnim sudom u Parizu.

Kompanija „Hemisphere“ otkupila je 2001. godine od „Energoinvesta“ 29,3 miliona

dolara kongoanskog duga za 3,3 miliona dolara.

Ovaj fond legalno otkupljuje bezvrijedna dugovanja kada u nekoj zemlji izbije rat ili kada je pogođena prirodnom katastrofom ili odlazi u bankrot zbog dugovanja. Od tog iznosa, državna kompanija  naplatila je 2,7 miliona dolara, dok je više od 700.000 dolara pripalo advokatskom uredu „Debt Advisory International“ (DAI) iz Vašingtona, koji je bio posrednik.

Dug je od tada utrostručen i danas vrijedi skoro 200 miliona dolara. Tužilaštvo Kantona Sarajevo preuzelo je ovaj predmet 2012. godine od Tužilaštva BiH i na njemu je do sada radilo više tužilaca.

 Nema pojašnjenja

Iz Tužilaštva KS jučer nam je potvrđeno da je predmet u radu, bez dodatnog pojašnjenja. Predmet nije u zastari i u toku su provjere obimne finansijske dokumentacije.

Iz ove pravosudne institucije nisu nam rekli ko je sve saslušan u ovom predmetu, ali je iskaze dalo, kako nezvanično saznajemo, na desetine osoba.

Članovi Komisije

Prema izvještaju Finansijske policije, „Energoinvest“ je kalkulirao s više različitih iznosa potraživanja od Konga, a najmanji je iznijela Komisija za odobravanje isplate superprovizije za poslove izvoza ovog preduzeća.


Zanimljivo je da je Komisiju 1. januara 2000. godine osnovao upravo Branković. Za predsjednika je postavio svog tadašnjeg zamjenika Mensura Čauševića, a za članove Ibrahima Bostu i Dževada Ganića, koji su i prijavljeni Tužilaštvu.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.