POTVRĐENO ZA “AVAZ”

Ubicama Šveđanina Harisa Osterdala produžen pritvor za naredna dva mjeseca

Osterdala izrešetali sa 26 hitaca iz automata

Privođenje optuženih. Avaz

26.4.2024

Nakon potvrđivanja optužnice, a po prijedlogu Tužilaštva KS, Kantonalni sud u Sarajevo je za naredna dva mjeseca produžio pritvor trojici državljana Švedske El Oveitiju Abdelu Mađidu (Oweiti Abdel Majid), Hedberg Oliver Peteru i Konrad Tilusu (Tylusa) koji se terete za ubistvo Harisa Osterdala i pokušaj ubistva E. M., potvrdila je za portal "Avaza" Azra Bavčić, portparol Tužilaštva KS.  

Unajmili automobil i stan 

Optuženi se terete da su 31. oktobra 2023. godine oko 16.25 u sarajevskoj opštini Ilidža jednog državljanina Švedske usmrtili, a drugog ranili.

Optuženi su ubistvo prethodno isplanirali, tako što su prvobitno stigli iz Turske u Sarajevo, a zatim iznajmili automobil i stan u Istočnom Sarajevu, kupili električno biciklo i nabavili automat sa prigušivačem.

Na dan ubistva, dovezli su se automobilom u naselje Bulevar ispred jedne od zgrada u kojoj je boravio Haris Osterdal.

– Optuženi Hedberg Oliver Peter je parkirao automobil i iz gepeka izvadio električno biciklo, na koje su optuženi El Oveiti Abdel Mađid i Konrad Tilus sjeli i potom se maskirani sa kapuljačama, kačketima i hirurškim maskama, približili ulaznim vratima poslovnih prostorija jednog od marketa ispred kojeg su se nalazili H.L.O. i E. M. – navodi se u saopštenju Kantonalnog tužilaštva.

Optuženi Konrad Tilus je na nekoliko metara udaljenosti smanjio brzinu kretanja bicikla, a El Oveiti Abdel Mađid iz automata ispalio oko 30 hitaca u H.L.O. i E. M.

Tjelesne povrede u predjelu stomaka

Od oko 30 hitaca, 26 je pogodilo H.L.O. od kojih je i preminuo, dok je E.M. zadobio lake tjelesne povrede u predjelu stomaka.

Nakon toga su optuženi pobjegli na područje Republike Srpske. Nedugo nakon, optužene El Oveiti Abdel Mađida i Konrad Tilusa su na području opštine Pale uhapsili policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova RS, dok je optuženi Hedberg Oliver Peter uhapšen na području opštine Sokolac.

Postupajući tužilac je u optužnici predložila produženje pritvora optuženima, dok je za glavni pretres sudu predloženo saslušanje 20 svjedoka, šest vještaka i izvođenje oko 200 materijalnih dokaza.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.