KULTURNO BLAGO

Džamija u Goduši iz 1566. godine sva je od kamena

Smatra se da su je izgradili turski vojnici, kaže Alihodžić

Objekt u Visokom pod zaštitom države

N.Sm.

23.4.2019

Stara džamija s haremom u Goduši kod Visokog proglašena je ovih dana nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine. Sagrađena je 1566. godine, a rađena je od kamena na uzvišenom prostoru iznad stare Goduše. Četvrtaste je osnove, sa četveroslivnim krovom i ravnim drvenim stropom, vrlo jednostavne vanjštine i unutrašnjosti.

- Ovo je sigurno jedna od najstarijih džamija na ovom području, a specifična je njena lokacija, kao i način gradnje, sa malim minaretom, što je bila odlika gradnje u to vrijeme. Okupljala je vjernike iz brojnih sela koja gravitiraju ovom području. Smatra se da su je izgradili turski vojnici koji su osiguravali ovdašnji put – ispričao nam je Rasim ef. Alihodžić, imam džemata Goduša.


Unutrašnjost džamije

Donedavno su se u ovoj džamiji klanjale džume pa i u budućnosti džematlije namjeravaju vratiti džamiji njenu funkciju, a osim džume, klanjat će se i teravije.

- Nadamo se da će država sada spriječiti daljnje propadanje i uraditi rekonstrukciju ovog bisera – kaže Alihodžić.

Pored džamije se nalazi i staro mezarje sa specifično malim nišanima, dok je sama džamija izgrađena od kamena s ovog područja. U haremu se nekad nalazio i pješčani sat, koji je pokazivao tačno vrijeme.

Zub vremena

Za vrijeme agresije, iako se nalazila na prvoj borbenoj liniji, osim manjih oštećenja, džamija nije direktno pogođena. - Zub vremena je, ipak, ostavio trag tako da je hitno potrebna rekonstrukcija temelja, podova, kompletne unutrašnjosti, kao i vanjskog dijela džamije – kazao nam je hadžija Fuad Halilović, koji godinama prikuplja podatke o ovoj džamiji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.