HOBIJI

Ručno izrađuje reljefe, neke i po dvije godine

Ovakvi ručno rađeni reljefi su rijetkost, jer, koliko znam, to niko u regiji ne radi, a veoma su korisni za svaku instituciju, kaže Dizdar

Dizdar: Izradio jedanaest reljefa

N. ČAUŠEVIĆ

23.4.2019

Fuad Dizdar, penzionisani nastavnik geografije iz Gornjeg Vakufa-Uskoplja, već 11 godina ručno izrađuje reljefe općina i kantona. Ovaj sedamdesetogodišnjak nakon završene Pedagoške škole u Mostaru, počeo je raditi kao nastavnik geografije i historije u lokalnoj osnovnoj školi, da bi nakon ratnih dešavanja bio primljen u profesionalnu vojnu službu, gdje je radio u činu oficira.

Sarajevo i Vranica

Kada je penzionisan, iz hobija je počeo izrađivati reljefe. Najprije je napravio reljef Gornjeg Vakufa-Uskoplja, koji je Općina kupila te ga izložila u svojoj zgradi. Napravio je još jedan, koji je donirao Osnovnoj školi „Gornji Vakuf“. Do sada je izradio jedanaest reljefa: Sarajevskog i Srednjobosanskog kantona, grada Sarajeva, planine Vranice, općina Jajce, Bugojno, Prozor-Rama i Donji Vakuf, dva primjerka općine Gornji Vakuf-Uskoplje, a u završnici je reljef općine Tešanj.

Reljef Kantona Sarajevo

Za jedan reljef potrebno mu je od deset do 26 mjeseci, u ovisnosti o površini. Dizdar svaki reljef radi ručno i svaku izohipsu zasebno reže malom ručnom pilom te ih poslije spaja jednu na drugu. Natpisi na karti također su ručno ucrtani rapidografima, dok za bojenje koristi akrilnu smjesu, koju sam napravi. Kasnije cijeli reljef prelakira, da bi godinama ostao postojan i nepromjenjiv. Sve koordinate precizno su ucrtane, s tačnim udaljenostima, kao što je i na karti.

Jajce na čekanju

Reljefi općina Gornji Vakuf-Uskoplje, Donji Vakuf i Prozor-Rama su prodati, dok je reljef općine Jajce već tri godine izložen u muzeju u tom gradu, ali još nije prodat.

- Ovakvi ručno rađeni reljefi su rijetkost, jer, koliko znam, to niko u regiji ne radi, a veoma su korisni za svaku instituciju. Nudili smo radove i vladama kantona, ministrima, ali nisu pokazali interesovanje, ni da pogledaju. A siguran sam da bi im se, da su pogledali, dopalo i da bi se uvjerili da je to remek-djelo  – kaže Dizdar.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.