STAVOVI

Izetbegović: Moramo imati što širi front na nivou BiH u koji ću pokušati pozvati i SBB, mada to Radončić za sada odbija

Istaknuo da nije tačno da je borba oko fotelja spriječila formiranje Vijeća ministara

Bakir Izetbegović. Printscreen

Avaz.ba

23.4.2019

Bakir Izetbegović, predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA), gostovao je u emisiji "Upitnik" na Hayat televiziji te govorio o brojnim aktuelnim pitanjima kao što su raspodjela resora, rezervni sastav policije u RS, aktivacija MAP-a, itd.

Predsjednik SDA je, odgovarajući na pitanje kakve opasnosti vrebaju našu zemlju ukoliko ne dođe do formiranja vlasti, kazao da mi već živimo u takvom stanju.

Komentirao je, između ostalog, i izjavu Milorada Dodika nakon posljednjeg sastanka kada je novinarima rekao kako je "Izetbegović tražio Ministarstvo sigurnosti BiH, na čijem čelu želi vidjeti Fahrudina Radončića". Izetbegović je takvo Dodikovo tumačenje stvari demantirao.

- Nije tačno. To je Dodikova pretpostavka. Imena uopće nisu spominjana. Ja sam samo rekao da ću pokušati napraviti široki bosanski front, onako kako su oni sakupili skoro pa sve Srbe, odnosno sve Hrvate, koji su se složili u vezi s tim pozicijama i imaju jedinstvo. Tako ću i ja pokušati da imamo što širi front u koji ću pokušati pozvati i SBB. Ali, imena nisu bila spominjana, ni za koga. Nije nemoguće da će to biti SBB, nije nemoguće da će to biti Radončić, mada on to za sada odbija. Oni odbijaju da uopće uđu u vlast - kazao je Izetbegović.

Dodao je da to što je Dodik rekao njegova pretpostavka.

- On inače tako iznosi neke priče s tih sastanaka. Ja sam ga zamolio da to ne radi, ali čovjek je takav pa priča i što jeste i što nije bilo - rekao je Izetbegović.

S obzirom na to da je ranije iz SDA isticano kako je vrijeme da se stvari promijene, tačnije da Bošnjak bude na čelu Ministarstva finansija, Izetbegović je odgovorio i na pitanje da li je moglo drugačije, odnosno da SDA ipak dobije to ministarstvo.

- Mi smo mogli uzeti Ministarstvo finansija. Tada bi HDZ imao Ministarstvo vanjskih poslova. Ja sam u razgovoru s ljudima iz pregovaračkog tima, dakle ljudima iz vrha države, Vijeća ministara, postavio to pitanje šta nam je bitnije. Svi su procijenili da nam je u ovom času bitnije Ministarstvo vanjskih poslova. Ministarstvo finansija jeste jako važno i dobro bi bilo pomoći malo Hrvatima jer imaju tu vertikalu već više od desetljeća - objasnio je predsjednik SDA.

On je istaknuo da nije tačno da je borba oko fotelja spriječila formiranje Vijeća ministara.

- SDA je spremna dijeliti fotelju, ali da spriječi podjelu zemlje. Dakle, što širi front, SDA će otvoriti prostor i za druge - zaključio je Izetbegović.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.