SJEDNICE

Razmotren Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o razvoju malih i srednjih preduzeća

Postupak dodjele podsticajnih sredstava za razvoj provodi se u skladu sa propisima iz oblasti dodjele državne pomoći

NSRS razmotrila Nacrt zakona o razvoju malih i srednjih preduzeća. Arhiv

Srna

24.4.2019

Narodna skupština RS razmotrila je večeras Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o razvoju malih i srednjih preduzeća kojim se ova oblast usaglašava sa preporukom Evropske komisije, koja se odnosi na definiciju mikro, malih i srednjih preduzeća, kao i na potpunije uređivanje mjera za realizaciju principa iz evropskog akta za ovu vrstu firmi.

Pomoćnik ministara privrede i preduzetništva RS Zoran Savić rekao je u završnoj riječi o ovom nacrtu zakona u Narodnoj skupštini da se u tom aktu naglašava da se postupak dodjele podsticajnih sredstava za razvoj malih i srednjih preduzeća provodi i u skladu sa propisima iz oblasti dodjele državne pomoći.

-Ovaj nacrt zakona se donosi i radi jačanja kapaciteta Vijeća za razvoj malih i srednjih preduzeća i preduzetništva RS, izmjene naziva Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća, te kvalitativnog i kvantitativnog povećanja nadležnosti i poslova te agencije, naveo je Savić.

Prema tekstu ovog nacrta zakona, vrši se i usaglašavanje naziva ministarstava koja imaju aktivnosti i zaduženja u oblasti malih i srednjih preduzeća sa rješenjima Zakona o republičkoj upravi i zahvalio poslanicima na konstruktivnim prijedlozima.

Ovim aktom promijenjeni su kriterijumi na osnovu kojih se razvrstavaju mikro, mala i srednja preduzeća, a koji se odnose na finansijsku vrijednost ukupno ostvarenog prihoda na godišnjem nivou i ukupnu vrijednost poslovne imovine privrednih subjekata.

-S ciljem što bolje koordinacije između subjekata razvoja malih i srednjih preduzeća i predstavnika privrednih subjekata koji svojim preporukama Vladi RS predlažu poboljšanje stanja u tom sektoru, ovim zakonom povećava se kadrovski kapacitet Vijeća za razvoj malih i srednjih preduzeća i preduzetništva RS sa devet na 13 članova, navodeno je u obrazloženju ovog nacrta zakona.

Utvrđeni su i kriterijumi na osnovu kojih se predlažu predstavnici Privredne i Zanatsko-preduzetničke komore, a odnose se na jednaku geografsku i spolnu zastupljenost, kao i davanje prednosti predstavnicima iz privrednih subjekta koji obavljaju proizvodne djelatnosti.

U nacrtu se objašnjava da se naziv Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća mijenja u Razvojnu agenciju RS i vrši dopuna njene nadležnosti, tako da Agencija pruža i značajniju i sveobuhvatniju podršku izvoznicima, sarađuje sa međunarodnim institucijama i učestvuje u izradi i realizaciji razvojnih programa i projekata za podršku malim i srednjim preduzećima i privredi u cjelini.

-Ojačana je pozicija Agencije s ciljem unapređenja položaja, aktivnosti i konkurentnosti malih i srednjih preduzeća, zaključuje se u tekstu ovog nacrta zakona.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.