SKANDALOZNO

Podijelili 600.000 KM bez odobrenja Ministarstva finansija

Kada bi došlo do nepogoda, poput poplava u maju 2014. godine, ne bi se moglo intervenirati s dovoljno sredstava

Vijeće ministara BiH: Sjednica na kojoj je donesena sporna odluka

Piše: S.DEGIRMENDŽIĆ

26.4.2019

Predsjedništvo BiH još nije usvojilo Zakon o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza za 2019. godinu, koji bi trebao usvojiti Državni parlament kako bi on stupio na snagu. 

U međuvremenu, tekuće finansiranje i izmirenje međunarodnih obaveza vrši se na osnovu do sada dva puta donesenih odluka o privremenom finansiranju, od kojih posljednja istječe krajem juna.  Ne zna se hoće li do tada budžet biti usvojen, ali je činjenica da to nije smetnja Vijeću ministara da novac iz tekuće budžetske rezerve dijeli kapom i šakom, i to pod sumnjivim okolnostima.   

Mostarski sajam  

Kako saznaje „Avaz“, Vijeće ministara BiH nije ispoštovalo sve zakonske procedure kada je donosilo odluku o odobravanju sredstava tekuće budžetske rezerve u iznosu od 600.000 KM na sjednici 4. aprila.  

Član 17. Zakona o finansiranju institucija BiH, naime, kaže da Vijeće ministara odlučuje o upotrebi tekuće rezerve tek po dobivanju mišljenja Ministarstva finansija i trezora o tome. Istu sugestiju u aktu, koji je u posjedu „Avaza“, državnoj je vladi uputio i Ured za zakonodavstvo. No, Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara, i bez tog potrebnog mišljenja odluku je stavio na dnevni red sjednice i ona je usvojena.  

Inače, na toj sjednici 100.000 maraka je dodijeljeno nedavno održanom Mostarskom sajmu, ostalih pola miliona maraka dobile su različite vjerske, obrazovne i sportske institucije te manifestacije.  Retroaktivno i tek nakon što je odluka o raspodjeli 600.000 KM usvojena, zatraženo je mišljenje Ministarstva finansija i trezora BiH. 

Faksimil akta Ureda za zakonodavstvo: Sugerirali da se traži mišljenje resornog ministarstva

Prema zakonu, sredstva tekuće rezerve prvenstveno su namijenjena za finansiranje hitnih i vanrednih izdataka i programe koji nisu uvršteni u budžet i finansiranje troškova međunarodnih sporova i arbitraža.  

Primjerice, kada bi došlo do nekih prirodnih nepogoda, poput poplava u maju 2014. godine, Vijeće ministara ne bi s dovoljno sredstava moglo intervenirati iz budžetske rezerve, jer taj novac nemilice i bez potrebnih saglasnosti dijeli kako i kome hoće.  

Višegodišnji projekti  

Ako Parlament BiH ne usvoji Zakon o budžetu prije početka fiskalne godine, finansiranje će biti privremeno sve do stupanja tog zakona na snagu. 

Nastavljanje višegodišnjih projekata, nabavka robe i usluga, dopušteno je u skladu s uvjetima privremenog finansiranja, s tim da je višegodišnje finansiranje ili ovlaštenje za buduće obaveze odobreno u prethodnim budžeti. Budžetsko izdvajanje za tekuću rezervu ne smije prijeći iznos od tri posto ukupnog budžeta, izuzimajući iznos za servisiranje duga. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.