FOČA

Pitić: Ponovno uspravljanje Aladže je dobra prilika za duhovno, kulturno, civilizacijsko uspravljanje svih nas

Potpuno je porušena u avgustu 1992. godine

Al.B.

29.4.2019

Foča: Pripreme za otvaranje Aladže - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

Hiljade vjernika ispunit će Aladžanski park na svečanosti otvorenja Hasan Nazirove džamije u Foči, planiranom za 4. maj, istakuto je na konferenciji za novinare Organizacionog odbora svečanog otvorenja jednog od najvažnijih vjerskih i kulturno-historijskih spomenika u BiH.

Desetine autobusa stižu iz cijele BiH, a u samom gradu bit će spremno oko 2.000 parking mjesta za privatne automobile. Osim obraćanja predstavnika lokalne zajednice i Goraždanskog muftijstva te direktora Vakufskih direkcija BiH i Turske Senaida Zajimovića i Adnana Ertema, očekuje se i dolazak člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića, američkog ambasadora u BiH Erika Nelsona (Eric) te ministra kulture Turske Mehmeta Ersoja.    

- Uspravljanje džamije Hasana Nazira, naše Aladže, nadamo se da je i uspravljanje svih nas. Ili barem dobra prilika za naše uspravljanje. U vjerskom, duhovnom, kulturnom, civilizacijskom pa i političkom smislu. Zahvalni smo svima koji su pomogli da ovaj golemi projekt privedemo kraju. Ovo je najbolji ramazanski poklon svim našim vjernicima i pozivam sve naše prijatelje da nam se pridruže 4. maja, da podijelimo radost zbog otvaranja ponovno izgrađene Aladža džamije – poručio je goraždanski muftija Remzija ef. Pitić.

Otvorenje Aladža džamije najavljeno je za subotu u 11 sati, a program počinje dovom koju će proučiti Hamed ef. Efendić, bivši goraždanski muftija koji je sa vjernicima iz Foče započeo njenu obnovu.

– To je centralni događaj u ovogodišnjem programu obilježavanja Dana džamija – ističe Ismail ef. Smajlović, predsjednik OO svečanog otvorenja Aladže.

U programu otvorenja učestvuju i učači Kur'ana iz BiH i Turske te izvođači duhovne muzike Zeid Šoto, Armin Muzaferija, Eldin Huseinbegović, Latif Močević i Šerif Delić. Prvi ezan u Aladži će proučiti Mustafa Isaković, a kroz historiju Aladže posjetioce će voditi glumac narator Aldin Omerović.

Radost povratnika

Među ljudima koji su svjedočili pronalascima njenih fragmenata u grobnici na obali Drine, čišćenju temelja od korova i prvoj dovi na početku obnove, bio je i bivši predsjednik Medžlisa IZ Foča Salem Ćemo. Sretan je što će dočekati trenutak otvorenja, jer povratnici doživljavaju ispunjenje svog sna.

– Ja ostajem tu i zarekao sam se sebi da ću se ukopati u svom mezarju, pored svojih roditelja. Ovo je jedan od najvećih mubareka. Ipak, sad je red da se obnovi i džemat, da se poveća broj vjernika i povratnika koji će obavljati namaze u ovoj prelijepoj džamiji – kazao nam je Ćemo.

Sigurnosne mjere

Za sigurnost skupa brinut će pripadnici PU Foča, s kojima je Organizacioni odbor ostvario odličnu saradnju.

– Do najsitnijih detalja smo razradili maršrutu kretanja posjetilaca. Želio bih apelirati na goste da se pridržavaju uputa policijskih službenika, a mi ćemo do samog ulaska u krug Aladže davati upute – kazao je Velimir Kostović, načelnik Policijske uprave Foča.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.