AKTUELNO

Zvizdić: Kazao sam da BiH nije priznala Kosovo i da će o tome odlučiti bh. institucije, a ne neko drugi

Osudio antiustavno ponašanje onih koji crtaju nove granice

Denis Zvizdić. Arhiv

S. Mujić

30.4.2019

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić obratio se danas medijima po povratku iz Berlina, gdje je jučer prisustvovao sastanku zapadnobalkanskih lidera, a koji su organizirali njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron).

On je kazao da je tokom sastanka kojem su prisustvovali i drugi evropski zvaničnici iznio nekoliko državnih stavova, među kojima i onaj o nepriznavanju Kosova te iscrtavanju novih granica.

- Kazao sam da BiH nije priznala Kosovo jer nije postojao i ne postoji konsenzus Predsjedništva Bosne i Hercegovine koje vodi vanjsku politiku BiH. To je pitanje o kojem će institucije BiH odlučivati, a ne neko drugi - kazao je Zvizdić.

Naveo je i da se, za razliku od susjednih država, Bosna i Hercegovina ne želi miješati u unutrašnje stvari susjeda.

- BiH će podržati bilo koji dogovor koji će biti rezultat međunarodnih pravnih normi i međusobnog konsenzusa Beograda i Prištine, ali koji neće imati posljedice na stanje u regionu. Ja sam naglasio da je BiH najteže na ovim konferencijama jer se nalazimo u najspecifičnijoj situaciji zato što se samo kod nas pojavljuju političari koji pokušavaju povezati nespojive stvari - status Kosova i status RS, prijeteći da će, u slučaju da Kosovo dobije stolicu u UN-u, doći do referenduma o otcjepljenju - kazao je Zvizdić.

On je kazao i da je osudio antiustavno ponašanje onih koji crtaju nove granice preko teritorija suverenih, međunarodno priznatih zemalja i te teritorije priključuju karti Srbije.

Zvizdić je naveo i kako je pozvao premijera Hrvatske Andreja Plenkovića i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da finaliziraju ugovore o granicama.

- Pravi komšija je onaj od čijih djela se njegov komšija ne plaši. Ako se ne potpišu ugovori o granicama, pomislit ću da postoje neke skrivene agende i nehtijenje da se potpišu međunarodno priznate granice između BiH i Hrvatske i BiH i Srbije - naglasio je Zvizdić.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je kazao i da je zatražio da Kosovo ukine takse na proizvode iz Bosne i Hercegovine te govorio o uzrocima neformiranja vlasti.

- Moram kazati da nam niko nije rekao da formiramo vlast, a da zanemarimo ANP, MAP i NATO integracije, u vezi s čim smo imali dugogodišnji konsenzus koji je odjednom nestao, što je za mene paradoks, jer se istovremeno formira rezervni sastav i naoružava policija - dodao je Zvizdić.

On je kazao i da je tokom sastanka u Berlinu zatražio kandidatski status za BiH te da su lideri susjednih zemalja saglasni da je Bosna i Hercegovina napravila progres na evropskom putu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.