PETICIJA

Za tri dana sakupljeno više od 1.480 potpisa za slobodan dan za praznik

Prvi put su bili zatvoreni SCC, "Importane", "Alta", kazala je Beširović

S online protesta 29. aprila

M.R.S.

2.5.2019

Peticija „Slobodni za praznike“ u ovom trenutku ima 1.482 potpisa, što u Sindikatu trgovine BiH smatraju dobrim rezultatom, imajući u vidu da je pokrenuta prije samo tri dana.

Cilj je sakupiti 2.000 potpisa do kraja maja, a potom peticiju uputiti premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću, od kojeg traže da i radnici u realnom sektoru imaju slobodan dan za praznik.

- Poštovani premijeru Novaliću, obraćam Vam se, kao najodgovornijoj osobi Vlade FBiH, molbom da pitanje jednakog poštivanja odluke o neradnim danima stavite na dnevni red neke od narednih sjednica Vlade i prihvatite inicijativu Sindikata trgovine BiH da se pokrene zakonsko reguliranje pitanja rada u dane praznika u realnom sektoru – dio je teksta peticije.

Mersiha Beširović, predsjednica Sindikata trgovine, kazala nam je da je peticija dio kampanje „Slobodni za praznike“, koja je počela 1. aprila i u okviru koje je prije tri dana organiziran i online protest.

- Podršku online protestu dalo je 34.000 ljudi. Prema mom mišljenju, najvažniji rezultat kampanje je zapravo slika Sarajeva jučer, za 1. maj. Prvi put su bili zatvoreni SCC, "Importane", "Alta". Nije radila nijedna tekstilna radnja, nijedna prodavnica obuće. Radili su marketi, ali i to skraćeno. Sve je to rezultat pritiska javnosti. U Mostaru, recimo, prvi put otkada je otvoren, nije radio "Mepas". Dobila sam desetine slika iz raznih dijelova BiH gdje se vide zatvorene radnje. Prodavnica „Klas“ na Vratniku, otvorena prije deset godina i nikada nije bila zatvorena ni dana, jučer je bila zatvorena – istakla je Beširović.

U peticiji je između ostalog ukazano da odluka o neradnim danima nema smisla i diskriminirajuća je jer se primjenjuje samo u javnom sektoru, ako ovo pitanje ne bude riješeno kroz zakon i ne budu propisane i kazne za kršenje prava na slobodan dan za praznik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.