MANIFESTACIJA

Načelnik Radisav Mašić: Aladža kao razglednica Foče, opet je kao što je bila

Iz svih krajeva Bosne i Hercegovine mnogobrojni vjernici pristigli su na otvaranje

S.M - N. Č.

4.5.2019

Iz svih krajeva Bosne i Hercegovine mnogobrojni vjernici pristigli su na otvorenje Aladža džamije.

Osamdesetogodišnjak Adem Lepir iz Travnika kaže da je puna srca došao vidjeti prelijepu bogomolju.

- Došao sam iz Travnika da vidim ovu ljepoticu koju nisam vidio do sada. Dolazio sam i kada nije bilo fundamenta ovdje, kad je bilo raskopano. Sad kad je vidim, puno mi je srce - kazao je Lepir.

Murat Jahić iz Goražda kaže da je ovo "za sva vremena najsretniji dan".

- Ja sam, inače, poznavao Foču, ja sam 17 godina radio tu. Drago mi je vidjeti da je ovoliki narod došao. Ovo je sretan dan za svakoga - rekao je Jahić. 

- Otkako postoji svijeta i vijeka, na dunjaluku postoje oni koji grade, koji povezuju i postoje oni koji ruše koji razgrađuju. Molimo te, Allahu milosni, da se od ovoga Božijeg dana udružimo u ljude graditelje, u snage koje grade, koje povezuju u radosti i dobru ponovnim uzdizanjem Aladže i mi smo se kao pripadnici ummeta posljednjeg Allahovog poslanika Muhammeda, a. s., ponosno i ponovo uzdigli ovdje, u Foči - poruka je moderatora manifestacije otvaranja Aladža džamije. 

Hiljadama prisutnih obratio se i glavni imam Medžlisa IZ Foča Miralem ef. Hodžić.

- Naš san se ostvario, obnovljena je Aladža džamija, koja je stoljećima bila ponos svima. Iskreni muslimani džamije nose u svojim srcima, a mi smo Aladžu svih ovih decenija nosili u svojim srcima - kazao je ef. Hodžić.

Dobrodošlicu gostima zaželio je i načelnik Foče Radisav Mašić.

- Lijep je povod okupljanja. Aladža džamija vratila se nama. Razglednica Foče sad je opet ono što je bila. Ona je dokaz da umjetnička djela mnogo znače malim sredinama - istakao je Mašić. 

Bivši muftija goraždanski Hamed ef. Efendić ispričao je da su prve ostatke džamije pronašli 2000. godine. 

- Prizivam danas na mir. Dok stojim pred uzdignutom Aladžom, u mislima su mi slike kada sam prvi put 1997. posjetio ovo mjesto, pusto mjesto. Prve njene ostatke smo pronašli 2000. kod KPD-a. Bože plemeniti, podari ljubav i slogu cijeloj državi, da se ne počini zlo, čovjeku ne udari na čast, ne poruši dom - poručio je Efendić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.