PREGOVORI

Na konferenciji EBRD-a Vlada KS traži investitore za tri projekta

Edin Forto je na današnjoj pres-konferenciji istakao kako su u planu inovacijsko-tehnološki park na Šipu, edukacioni i rekreacioni eko-kamp na Bijambarama i privatizacija hotela ''Igman''

Fena

Fena

7.5.2019

Predstavnici Vlade Kantona Sarajevo na godišnjoj sjednici Skupštine Evropske banke za obnovu i razvoj (ERBD) tražit će investicije za tri projekta.

To su, kako je potvrdio premijer Kantona Sarajevo Edin Forto na današnjoj pres-konferenciji, inovacijsko-tehnološki park na Šipu, edukacioni i rekreacioni eko-kamp na Bijambarama i privatizacija hotela ''Igman''. 

- Konferencija EBRD-a je odlična prilika da prezentiramo ove projekte. Da bismo postali uspješna sredina, moramo postati uspješna poslovna destinacija - kazao je Forto. 

Ključan strateški projekt za Vladu u narednom periodu je „Biznis zona Šip“, odnosno izgradnja inovacijsko-tehnološkog parka na području Šipa, gdje bi bile smještene sve IT kompanije iz Sarajeva. 

- Za to smo pripremili sve te nam jedino nedostaje investitor. Radi se o projektu koji predviđa oko 85.000 kvadratnih metara kombinirane gradnje - rekao je direktor Zavoda za izgradnju KS Mirza Hulusić. 

Ministar finansija KS Amel Kovačević ocijenio je da je Evropska banka za obnovu i razvoj pouzdan partner Vladi Kantona Sarajevo. 

- Ponosni smo što se ova konferencija događa u Sarajevu, gdje će doći više od 2.000 stručnjaka i donosilaca odluka u finansijskom sektoru. Kao njihovi domaćini želimo skrenuti pažnju i na druge sadržaje u gradu poput prirodnih ljepota i kulturno-historijskog naslijeđa - dodao je Kovačević. 

Ministar saobraćaja KS Adnan Šteta osvrnuo se da trenutno s EBRD-om Vlada ima aktuelna dva projekta koja se tiču cestovne infrastrukture i javnog prijevoza. 

- Oni su faktički u završnoj fazi te u ovoj godini očekujemo potpisivanje ugovora o tim projektima. Planiramo pokrenuti rekonstrukciju cijele pruge od Marindvora do Ilidže, što iznosi 26 km u oba smjera, kao i kupovinu novih tramvaja i trolejbusa. Na taj način kompletan aranžman s EBRD-om oko javnog prijevoza trebao bi iznositi oko 35 miliona eura. Drugi projekt tiče se I transverzale i tu imamo dogovor od 38 miliona eura za gradnju tunela Kobilja Glava - kazao je Šteta. 

Za potencijalne investitore Vlada KS pripremila je brošuru "Investirajte u Kanton Sarajevo".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.