RAZGOVORI U ime Milorada Dodika prisustvovala savjetnica Ana Trišić-Babić

Danielson s Komšićem i Džaferovićem: Podrška BiH na njenom evropskom putu

Fena
07.05.2019 20:09

Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović primili su Kristijana Danielsona (Christian Danielsson), generalnog direktora Direkcije Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju.

Članovi Predsjedništva BiH su podsjetili generalnog direktora Danielsona na opredjeljenje Predsjedništva BiH za postizanje punopravnog članstva BiH u EU, koje je potvrđeno usvajanjem Izjave o integraciji u EU na prvoj redovnoj sjednici Predsjedništva BiH.

Generalni direktor Danielson je kazao da Predsjedništvo BiH ima suštinsku ulogu na putu BiH ka EU, istaknuvši da je zajedničkа posjetа članova Predsjedništva BiH Briselu u januaru ove godine odaslala jasnu i pozitivnu poruku, a vrlo brzo donesene mjere, poput odluke o romingu, koje su poduzete nakon sastanka s članovima Evropske komisije (EK) i Evropskim vijećem govore o značaju institucije Predsjedništva BiH.

Danielson je istaknuo podršku BiH na njenom evropskom putu, naglasivši namjeru EK da do kraja maja ove godine izađe s mišljenjem na dostavljene odgovore Upitnika EK.

Članovi Predsjedništva BiH su dobili uvjerenje generalnog direktora da će to mišljenje isključivo sadržavati standarde koji važe u zemljama punopravnim članicama EU.

Na kraju sastanka Danielson je informirao članove Predsjedništva BiH da će u sklopu 3. samita Evropske banke za regionalni razvoj, koji se održava u Sarajevu, na jednom od panela se vrlo snažno zauzeti i pozvati investitore da povećaju svoja ulaganja u bh. ekonomiju.

Sastanku je u ime predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika prisustvovala savjetnica Ana Trišić–Babić, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Komentari

NA VRH