EBRD

Zaev: Važno je razgovarati o privredi u smislu rješavanja političkih pitanja u regionu

Avaz.ba

8.5.2019

Tokom današnjeg panela EBRD-a premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev istakao je kako je važno razgovarati o privredi posebno tokom teškog vremena u smilu rješavanja političkih pitanja u regionu.

- Pokušavamo poboljšati saradnju. imamo do sada dobre rezultate u regiji postoji i dobra prilika. Svi želimo više tržišta i popraviti uslove vlastite privrede. 

Bitno je, kaže Zaev, iskoristiti kapacitet koji nismo do sada koristiili. 

- Vjerovatno svi mi predsjednici i premijeri imamo iste ciljeve, da povećamo konkurentnost naših preduzeća, da ulažemo u zelenu privredu, da poboljšamo saradnju između zemalja i mnoge druge stvari. 

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev odgovarajući na pitanje o prioritetima regiona kazao je da su ekonomski aspekti itekako bitni.

- Moramo raditi više jer postoje značajne prilike. To je velika prednost, ali potrebna nam je pomoć. Ciljevi su isti, a to je da poboljšamo konkurentnost i poboljšamo standard života. Radimo na otvaranju granica, kako bi što manje vremena provodili na graničnim prijelazima. Dobro je imati i puteve i vjerovati institucijama naših susjeda - kazao je zaev.

Dodao je i da su energetski potencijali bitni, a kao jedan od narednih koraka istakao je da treba smanjiti cijene roaminga ne samo u regionu nego i sa EU. 

- Moramo imati zajedničku ponudu za Europu kako bi mogli ponuditi više proizvoda i veće količine. Stoga je bitno uvezivanje država u regionu. Više će nas cijeniti ukoliko smo mi svi bolje povezani u regionu. Važno nam je ojačati privatna preduzeća - rekao je Zaev.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.