REAKCIJE

Čičić za Avaz.ba: Na političkom nivou sam skeptik, s ekonomske strane - EBRD će sigurno ostaviti pozitivne posljedice

Aktuelni lideri zemalja regije ne mogu napraviti značajan pomak, posebno u pogledu međusobne saradnje, smatra struka.

Muris Čičić. Arhiv

I.K.

8.5.2019

Održavanje godišnjeg sastanka Odbora guvernera EBRD-a u Sarajevu jasan je pokazatelj da BiH ima određeno poštovanje ove i drugih finansijskih institucija - izjavio je za Avaz.ba ekonomski analitičar Muris Čičić

Kako je kazao, odlukom da se ovaj skup organizira upravo u BiH poslana je vrlo pozitivna poruka u svijet, ali i domaću javnost.

 - Na političkom nivou sam skeptik i ne vjerujem da ova struktura lidera, koja je trenutno na čelu zemalja regije, može napraviti neki pomak, posebno u pogledu međusobne saradnje. Međutim, s ekonomske strane, održavanje ovog skupa u Sarajevu sigurno će imati pozitivne posljedice.

Činjenica je da je EBRD  među najvećim, ako ne i najveći investitor u BiH od rata do danas. 

- Riječ je o 160 projekata, od kojih je trenutno aktuelnih oko 60. To su sve značajni projekti za BiH, za energetiku, infrastrukturu, vodovode, zaštitu okoliša, putnu mrežu i slično - ističe on.  

Ono što je dobro, smatra Čičić, jeste i to da EBRD nije klasična banka koja vam daje kredit, a vi ga možete potrošiti kako hoćete i na šta hoćete.

- Kada dobijete kredit, dobijete i određen uvjete i upravo je to ono što sprečava pojedine političare, koji bi vrlo često novac potrošili i nenamjenski, ali EBRD to ne dozvoljava - kaže Čičić.

Inače, EBRD je u BiH investirao više od 2 milijarde eura u posljendjih 15-ak godina, a trenutno je u procesu oko 500 miliona. Riječ o sredstvima koja je naša zemlja dobila vrlo povoljno, npr. po 1 posto kamatne stope, sa grejs periodima. Riječ je o projektima koji su od značaja za kompletno stanovništvo.

- Infrastruktura, voda, struja, put, školstvo, zdravstvo i ostalo, sve su to stvari koje su od velikog značaja za bh. stanovništvo. Nažalost, sve to skupa ne ide dovoljno brzo kako bi trebalo da bismo imali stabilniju političku situaciju i politički sistem.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.