ALARMANTNO

Prokišnjava pravna država u Goraždu

Uposlenici Kantonalnog suda najlonima pokušavaju sačuvati opremu i spise od kiše <195> Ako se unište arhivi i predmeti, nastat će kolaps, kaže Kuljuh

U sudnicama nemoguće raditi

Piše: Al.B.

10.5.2019

Dvije kancelarije su iseljene, dok se u ostalim prostorijama Kantonalnog suda u Goraždu kiša „lovi“ kantama, a oprema štiti najlonima. S računara i spisa folija se u sudnici skida samo u vrijeme suđenja, a kasnije vraća, u očajničkim pokušajima uposlenih da spriječe ne samo veliku materijalnu štetu nego i kolaps sistema u BPK.

Uzaludni apeli

- Kupili smo najlone, pokrivamo svaki dan, sve isključujemo jer nas je strah instalacija. Van radnog vremena i u neradne dane prostor obilazi sudska policija. Sud ne može raditi bez računara i servera, a velika je vjerovatnoća da to može doći u pitanje, da se može cijela zgrada zapaliti. Ja nisam stručna, ali jesam iskusna da znam da je moguće da se u dodiru poplave i struje zapali zgrada i da sve izgori, a neko će tada morati odgovarati – kaže Semija Kuljuh, predsjednica Kantonalnog suda Goražde.

Problemi s prokišnjavanjem na spratu Suda, u zgradi u kojoj su na nižim etažama smješteni i Ministarstvo finansija, Porezna uprava, a u podrumu i Arhiv BPK, počeli su u septembru prošle godine. Od tada predsjednica Kuljuh apelira, piše zahtjeve kantonalnim vlastima, traju pregledi i planiranja, ali plafoni i dalje otpadaju, a voda teče po prostorijama.

Vrijedna oprema

- Oprema koju imamo vrijedna je najmanje 50.000 maraka, ali je, kada bi se desio požar, rekonstrukcija spisa bi bila dovedena u pitanje. Sve nam je u elektronskoj formi, pa plus štampani dio spisa. To je neprocjenjivo. To bi zahtijevalo ogroman napor da se sve rekonstruiše, jer ima dio arhiva koji smo zakonski obavezni trajno čuvati, plus otvoreni predmeti. Ako se unište, nastat će kolaps - ističe Kuljuh.

Nije izvršen prijenos

Prijenos vlasništva na zgradom u kojoj je Sud, a koji je nekada koristila Služba društvenog knjigovodstva, nikad nije izvršen na Kanton.

Navodno su dva sprata dodijeljena Islamskoj zajednici u BiH, kao vid reparacije zbog rušenja džamije, koja je postojala na lokaciji na kojoj je sagrađen ovaj objekt.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.